Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Fysik

·

Årskurs:

9

Atom och kärnfysik Åk 9 VT18

Fäladsgården, Lunds för- och grundskolor · Senast uppdaterad: 22 januari 2019

Nu är det dax att fördjupa oss i atomteorins utveckling under historiens gång och fundera på vad vi kunnat använda denna kunskap till. Under sommaren har du säkert varit ute i solen och upplevt värmen från solstrålningen, blivit solbränd, sett vackra solnedgångar och sett kolet i grillen glöda samt en massa annat som kan kopplas till elektronernas rörelse mellan elektronskalen inom atomen. Japan har fortfarande stora problem efter kärnkraftsolyckan för ca. åtta år sedan och här hemma har en del villaägare problem med radon i huset. Förklaringarna och förståelsen för dessa problem kan vi söka i atomens kärna, om vi har grundläggande kunskap om atomen uppbyggnad. Atomen är inte odelbar och den kunskapen har påverkat vårt samhälle mycket genom historien, så följ med på en spännande fysikresa.

Mål

Syftet är att du ska få förståelse för teorier och modeller inom atom- och kärnfysik och för hur de förändras efter nya erfarenheter från undersökningar av vår omvärld. Kunskapen ska vi sedan använda för att förklara många saker som du tar för givet i din vardag och i samhället.

Arbetets innehåll

Målet med arbetsområdet är att du ska:
Kunna viktiga historiska framsteg inom atomteorins utveckling.
Kunna förklara vad ljus och elektromagnetisk strålning är och hur det uppkommer.

Kunna beskriva olika slag av strålning och hur dessa påverkar levande organismer.

Kunna redovisa tekniska användningsområden för olika slag av strålning.

Kunna viktiga begrepp inom kärnfysiken t.ex. elementarpartiklar, atomnummer, masstal, isotop, kärnkraft, radioaktiva ämnen, joniserande strålning, alfastrålning, betastrålning, gammastrålning, halveringstid, kol-14-metoden, strålmiljö, fission och fusion.

Kunna vilka risker och möjligheter som finns med att använda radioaktiva preparat.

Visa din kunskap - Bedömning

Du ska visa din kunskap muntligt vid diskussioner och genom svara på frågor.
Avser alla kunskapskrav utom 5-9 i fysikens kunskapstabell.



Arbetssätt och redovisningsform

 

Arbetssättet kommer grunda sig på gemensamma samtal där du får möjlighet att svara på frågor, ställa frågor samt reflektera kring händelser för att visa att du är insatt i och kan använda passande fysikaliska modeller, teorier och begrepp. Du kommer att få träna på att diskutera, på att fördjupa och bredda en diskussion och föra den vidare. Du kommer att redovisa dina förmågor löpande vid genomgångar och diskussioner.

 

Reflektion

1. Hur har du använt LPP:n i ditt arbete för bättre nå målen för området Atom- och kärnfysik?
2. Vilken information på vår fysik-site upplever du har varit mest användbar för dig? Saknas något på siten?
3. Vad har du för inlärningsstrategi när du som under det här avsnittet ska arbeta med många faktaspäckade sidor i boken under kort tid?
4. På vilket sätt uppfattar du att du har kunnat delta i gruppens samtal och tydligt bidragit till att föra samtalet vidare?


Läroplanskopplingar

använda kunskaper i fysik för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör energi, teknik, miljö och samhälle,

använda fysikens begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara fysikaliska samband i naturen och samhället.

Fysikaliska modeller för att beskriva och förklara uppkomsten av partikelstrålning och elektromagnetisk strålning samt strålningens påverkan på levande organismer. Hur olika typer av strålning kan användas i modern teknik, till exempel inom sjukvård och informationsteknik.

Aktuella samhällsfrågor som rör fysik.

Historiska och nutida upptäckter inom fysikområdet och hur de har formats av och format världsbilder. Upptäckternas betydelse för teknik, miljö, samhälle och människors levnadsvillkor.

De fysikaliska modellernas och teoriernas användbarhet, begränsningar, giltighet och föränderlighet.

Sambandet mellan fysikaliska undersökningar och utvecklingen av begrepp, modeller och teorier.

Matriser i planeringen
Kopia av Fg Atom och kärnfysik Åk 9 HT14
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback