Skolbanken Logo
Skolbanken

Årskurs:

F

Import och export i och u-länder samt namngeografi

Brattebergsskolan 7-9, Öckerö kommun · Senast uppdaterad: 24 januari 2018

Vad menas med i och u-land? Finns det teorier kring hur företag placerar sig geografiskt? Vart ligger Bukarest? Vilka floder finns i Europa.

 

Vad ska vi lära oss?

Undersöka mönster av handel, produktion, konsumtion och kommunikation. Resonera om förändringar i mönstren.

Här undersöker man vilka länder som handlar med varandra. Vi lär oss vad Nic och Bric -länder är för något. Du får kunskap i varför företag finns där de finns. En återblick i historien och hur industrialiseringen förändrade världen. Du får förståelse hur du själv är en del av ett globalt handelsmönster. Du kommer lära dig om att världshandel kan beskrivas som en ojämn spelplan där de rika länderna är vinnarna och de fattiga länderna är förlorarna. Även begreppen Import och export.

 

Ha kunskaper om världsdelarnas namngeografi och då beskriva lägen och storleksrelationer.

Här handlar det om att beskriva var någonstans länder och huvudstäder ligger i världen. Men också kunna förstå hur exempelvis stort en kontinent är i förhållande till en annan kontinent. Det gäller här att utveckla sin världs bild. Din orientering i världen ska bli större.

Använda geografiska begrepp.

Här lär vi oss exempelvis hur man definierar vad ett land är eller vad en stad är m.m. 

 

Hur lär vi oss?

När det gäller import och export, i och u-länder använder vi oss av Clio och du hittar det du ska läsa på hem och skoluppgifter. Nu heter själva uppgiften introduktion bara så att du vet. Den hittar du på vecka 3 om du skulle hamna i ett läge där du inte hittar. När det gäller namngeografi använder vi oss av Seterra online. Här kan du testa och öva upp dina namngeografi kunskaper på ett roligt och lärorikt sätt. Ni kanske kan utmana er föräldrar? Vi testar oss också genom att göra uppföljningar på Clio för att se vad som du kan och vad vi behöver lägga extra tid på.

 

Vad bedöms och hur blir du bedömd?

Jag bedömer alltså hur du kan förklara muntligt och faktamässigt de ovanstående förkortade kunskapskrav i rubriken "Vad ska vi lära oss" Här har du lektionerna och att vi gemensamt bestämmer när vi kör ett Clio prov. Namngeografin vill jag se på lektioner när ni är redo att visa mig då sitter ni exempelvis i ett grupprum med mig och gör ett av områdena på Seterra online.

 

 


Läroplanskopplingar

Innehåller inga läroplanspunkter

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback