Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Bild Collage Matisse VT18

Skapad 2018-01-25 10:19 i Gammal Trelleborg
Grundskola 6 – 9 Bild
Förmågor att utveckla: 1. Kommunicera med bilder för att uttrycka budskap, 2. Skapa bilder med digitala och hantverksmässiga tekniker och verktyg samt med olika material, Centralt innehåll: Återanvändning av bilder i eget bildskapande, t ex i collage och bildmontage. Olika element som bygger upp och skapar rumslighet i bilder, t ex linjer och färg och hur dessa kan användas i bildskapande arbete.

Innehåll

Collage med inspiration från Henri Matisse (1869 - 1954).

I genomgången visas och beskrivs många konstverk av Matisse.

Du skissar en bild på ett skisspapper, A4-format, inspirerad av de konstverk vi tillsammans gått igenom.

Din skiss ska sedan användas som grund för ett collage i färgat papper. Du bestämmer färger och former för de olika bildelement som ska vara med i din bild.

När du är klar med din skiss och har funderat på komposition ( hur bilden ska vara uppbyggd och vad den ska föreställa) och färgval så får du välja ett A3-papper som bakgrund till din bild.

Alla dina motiv ska klippas i färgat papper och klistras fast på bakgrunden.

I collaget ska du använda dig endast av papper och lim, inga färgpennor eller målarfärg.

Ju fler detaljer desto bättre omdöme får du på din bild. Var mycket noggrann. Ju fler och finare detaljer desto högre betyg. 

Material: Skisspapper, blyertspenna, färgat papper, sax, limstift.

 

Matriser

Bl
Bild åk 6-9

Huvudkriterier

F
E
C
A
Förmåga att framställa bilder med hjälp av grundläggande baskunskaper
Du kan framställa några olika typer av berättande och informativa bilder. Dina bilder kommunicerar erfarenheter,åsikter och upplevelser. Du använder ett enkelt bildspråk med delvis genomarbetade uttrycksformer. Du använder olika tekniker, verktyg och material och kombinerar former, färger och bildkompositioner på ett i huvudsak fungerande sätt.
Du kan framställa några olika typer av berättande och informativa bilder. Dina bilder kommunicerar erfarenheter,åsikter och upplevelser. Du använder ett utvecklat bildspråk med delvis genomarbetade uttrycksformer. Du använder olika tekniker, verktyg och material och kombinerar former, färger och bildkompositioner på ett relativt fungerande sätt
.Du kan framställa olika typer av berättande och informativa bilder. Dina bilder kommunicerar erfarenheter,åsikter och upplevelser. Du använder ett välutvecklat bildspråk och väl genomarbetade uttrycksformer. Du använder olika tekniker, verktyg och material och kombinerar former, färger och bildkompositioner på ett väl fungerande, varierat och idérikt sätt
Förmåga att finna kreativa lösningar
Under arbetsprocessen formulerar du och väljer handlingsalternativ som leder framåt. Du kan visa enkla samband mellan uttryck, innehåll, funktion och kvalitet i dina bilder.
Under arbetsprocessen formulerar du och väljer handlingsalternativ som med bearbetning leder framåt. Du visar förhållandevis komplexa samband mellan uttryck, innehåll, funktion och kvalitet i dina bilder.
Under arbetsprocessen utvecklar du egna idéer inom olika ämnesområden. Du visar komplexa samband mellan uttryck, innehåll, funktion och kvalitet i dina bilder.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: