Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Matematik

·

Årskurs:

6

Matematisk problemlösning

Genarps skola, Lunds för- och grundskolor · Senast uppdaterad: 26 januari 2018

En bonde har en stor hage full med kor. En man går förbi. "Hur många kor tror du att jag har i den här hagen?" frågar bonden. "246!" svarar mannen blixtsnabbt! " Det är rätt!" utbrister bonden förvånat. "Hur kunde du veta det, så snabbt?" "Enkelt. Jag räknade bara de 984 benen och sen dividerade jag med 4!"

Det är inte helt lätt att öva på matematisk problemlösning. Ett matematiskt problem är nämligen en uppgift, som du inte vet direkt hur du ska lösa. OM du vet det direkt, är det inte längre ett problem.

Eftersom du inte vet direkt hur du ska lösa en uppgift, behöver du ha många sätt att försöka på. 

Det vi kommer att arbeta med under det här området är att ge dig olika lösningsstrategier. 

Du kommer själv och i grupp få arbeta med olika problem. Efter det kommer du att få öva på olika sorters strategier för problemlösning, t.ex. rita in i en tabell eller rita en figur.

 


Läroplanskopplingar

formulera och lösa problem med hjälp av matematik samt värdera valda strategier och metoder,

föra och följa matematiska resonemang, och

använda matematikens uttrycksformer för att samtala om, argumentera och redogöra för frågeställningar, beräkningar och slutsatser.

Strategier för matematisk problemlösning i vardagliga situationer.

Matematisk formulering av frågeställningar utifrån vardagliga situationer.

Eleven kan lösa enkla problem i elevnära situationer på ett i huvudsak fungerande sätt genom att välja och använda strategier och metoder med viss anpassning till problemets karaktär.

Eleven beskriver tillvägagångssätt på ett i huvudsak fungerande sätt och för enkla och till viss del underbyggda resonemang om resultatens rimlighet i förhållande till problemsituationen samt kan bidra till att ge något förslag på alternativt tillvägagångssätt.

Eleven kan redogöra för och samtala om tillvägagångssätt på ett i huvudsak fungerande sätt och använder då bilder, symboler, tabeller, grafer och andra matematiska uttrycksformer med viss anpassning till sammanhanget.

I redovisningar och samtal kan eleven föra och följa matematiska resonemang genom att ställa frågor och framföra och bemöta matematiska argument på ett sätt som till viss del för resonemangen framåt.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback