Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Andra världskriget 9/3 Hemtenta

Skapad 2018-01-28 13:02 i Torpskolan Lerum
Grundskola F – 9
Hemtenta efter genomgång av andra världskriget

Innehåll

 

Uppgift 1. Välj de enligt dig två viktigaste händelserna under kriget. Resonera om varför du anser att just dessa två händelser hade så stor betydelse för krigets utveckling och resultat.
 
Glöm inte att tydligt motivera för VARFÖR en händelse är viktig. Kanske finns det också samband mellan de orsaker du valt att de hänger ihop i en utvecklingskedja?

Fastna inte i faktabeskrivandet, det är ditt eget resonemang ditt eget tänkande som jag bedömer! (Lånar du fakta eller slutsatser från en annan källa så måste dessa redogöras för i texten!)

Börja texten så här "Jag ska nu berätta om de enligt mig två viktigaste händelserna under andra världskriget och hur dessa påverkade utvecklingen under kriget".

 

Uppgift 2

Vad kan vi säga om framtiden – med hjälp av historien

Ta hjälp av dessa artiklar och dra paralleller från det som hände på 20- 30- 40 talet med det som händer i Europa idag. Ge två exempel där du visar samband från då och nu. (vill du använda någon annan artikel, prata med mig.)

 

Vilka konsekvenser kan det bli på sikt?

http://www.metro.se/artikel/rapport-islamofobi-hotar-demokratin-i-europa-xr

http://www.aftonbladet.se/incoming/article19358618.ab

http://www.dn.se/nyheter/varlden/har-uttryckt-hogerextrema-asikter/

http://www.levandehistoria.se/fakta-om-forintelsen/judeforfoljelserna-under-1930-talet/novemberpogromen

 

 
Uppgift 1, max 2 sidor
Uppgift 2, max 2 sidor
 
 
Lycka till

 
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

Uppgifter

  • Hemtenta 23/3

Matriser

Hemtenta

Rubrik 1

E
C
A
Fakta kunskaper
Fråga 1 & 2
Eleven har grundläggande kunskaper om historiska förhållanden, skeenden och ge­stalter under olika tidsperioder.
Eleven har goda kunskaper om historiska förhållanden, skeenden och gestalter under olika tidsperioder.
Eleven har mycket goda kunskaper om historiska förhållanden, skeenden och gestalter under olika tidsperioder.
Visa med historiska begrepp olika skeenden och händelser
Fråga 1 & 2
I studier av historiska förhållanden, skeenden och gestalter såväl som vid användning av källor och i resonemang om hur historia används kan eleven använda historiska begrepp på ett i huvudsak fungerande sätt.
I studier av historiska förhållanden, skeenden och gestalter såväl som vid användning av källor och i resonemang om hur historia används kan eleven använda historiska begrepp på ett relativt väl fungerande sätt.
I studier av historiska förhållanden, skeenden och gestalter såväl som vid användning av källor och i resonemang om hur historia används kan eleven använda historiska begrepp på ett väl fungerande sätt.
Resonemang och konsekvenser
Fråga 1 & 2
Eleven visar det genom att föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om orsaker till och konsekvenser av samhällsförändringar och människors levnadsvillkor och handlingar, samt om Förintelsen och andra folk­ mord.
Eleven visar det genom att föra utvecklade och relativt väl under­ byggda resonemang om orsaker till och konsekvenser av samhällsförändringar och människors levnadsvillkor och handlingar, samt om Förintelsen och andra folkmord.
Eleven visar det genom att föra välutvecklade och väl under­ byggda resonemang om orsaker till och konsekvenser av samhällsförändringar och människors levnadsvillkor och handlingar, samt om Förintelsen och andra folkmord.
Påverkan av den tid de lever i
Fråga 1 & 2
Dessutom förklarar eleven hur människors villkor och värderingar kan påverkas av den tid de lever i.
Dessutom förklarar eleven hur människors villkor och värderingar kan påverkas av den tid de lever i.
Dessutom förklarar eleven hur människors villkor och värderingar kan påverkas av den tid de lever i.
Resonemang om det förflutna- nutid-konsekvenser
Fråga 2
Eleven kan föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om hur historia har använts och kan användas i några olika sammanhang och för olika syften, samt hur skilda föreställning­ar om det förflutna kan leda till olika uppfattningar i nutiden, och vilka konsekvenser det kan få.
Eleven kan föra utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om hur historia har använts och kan användas i några olika sammanhang och för olika syften, samt hur skilda föreställningar om det förflutna kan leda till olika uppfattningar i nutiden, och vilka konsekvenser det kan få.
Eleven kan föra välutvecklade och väl underbyggda resonemang om hur historia har använts och kan användas i några olika sammanhang och för olika syften, samt hur skilda föreställning­ ar om det förflutna kan leda till olika uppfattningar i nutiden, och vilka konsekvenser det kan få.
Utvecklingslinjer och visa samband mellan olika tidsperioder
Fråga 2
Eleven kan undersöka några utvecklingslinjer inom kulturmöten, migration, politik och levnadsvillkor och beskriver då enkla samband mellan olika tidsperioder.
Eleven kan undersöka några utvecklingslinjer inom kulturmöten, migration, politik och levnadsvillkor och beskriver då förhållandevis komplexa sam­band mellan olika tidsperioder.
Eleven kan undersöka några utvecklingslinjer inom kulturmöten, migration, politik och levnadsvillkor och beskriver då komplexa samband mellan olika tidsperioder.
Dåtid- nutid
Fråga 2
Eleven anger också någon tänkbar fortsättning på dessa utvecklingslinjer och motiverar sitt resonemang med enkla och till viss del underbyggda hänvisningar till det förflutna och nuet.
Eleven anger också någon tänkbar fortsättning på dessa utvecklingslinjer och motiverar sitt resonemang med utvecklade och relativt väl underbyggda hänvisningar till det förflutna och nuet.
Eleven anger också någon tänkbar fortsättning på dessa utvecklingslinjer och motiverar sitt resonemang med välutvecklade och väl underbyggda hänvisningar till det förflutna och nuet.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: