Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Religionskunskap

·

Årskurs:

9

Världsreligionerna vt 2018

Brunnsåkersskolan, Halmstad · Senast uppdaterad: 26 januari 2021

vecka 4-9 2018

SYFTE

Under detta arbetsområde ges du förutsättningar att utveckla din förmåga att:

  • Beskriva
  • Använda begrepp
  • Jämföra
  • Se samband

 

ARBETSSÄTT

Vi har gemensamma genomgångar om världsreligionerna där vi går igenom centrala tankegångar och urkunder samt begrepp och urkunder. Vi läser i häftet både tillsammans och individuellt och svarar på frågor. I grupp diskuteras likheter och skillnader mellan religionerna och samband mellan religion och samhälle.

Torsdag vecka 7 utformar ni provfrågor gruppvis. Vi har en kort genomgång med exempel för att få inspiration och hjälp. Utgå från de förmågor som finns beskrivna under "bedömning". I gruppen ska ni:

- utforma två frågor/uppgifter per förmåga, varav ni väljer en per förmåga till tavlan.

- skriv upp frågorna/uppgifterna på tavlan under respektive förmåga

- motivera varför ni tycker att er fråga/uppgift passar in på respektive förmåga

Vi diskuterar tillsammans hur frågorna/uppgifterna fungerar utifrån förmågorna och ni får anteckna de frågor som fungerar. Några av de frågor som uppfyller förmågornas krav kommer att finnas med på provet men även andra frågor.

 

BEDÖMNING

Du visar din kunskap genom att genomföra ett prov torsdagen den 1 mars. I provet ska du:

  • beskriva centrala tankegångar och urkunder
  • använda relevanta begrepp och uttryck
  • visa på likheter och skillnader mellan religionerna
  • visa på samband mellan religion och samhälle

KUNSKAPSKRAV

E

Eleven har grundläggande kunskaper om kristendomen och de andra världsreligio­nerna och visar det genom att beskriva centrala tankegångar, urkunder och konkreta religiösa uttryck och handlingar inom religionerna. Dessutom för eleven enkla resone­mang om likheter och skillnader inom och mellan några religioner och andra livs­åskådningar. Eleven kan utifrån undersökningar om hur religioner kan påverkas av och påverka samhälleliga förhållanden och skeenden beskriva enkla samband med enkla och till viss del underbyggda resonemang.

C

Eleven har goda kunskaper om kristendomen och de andra världsreligio­nerna och visar det genom att förklara och visa på samband mellan centrala tankegångar, urkunder och konkreta religiösa uttryck och handlingar inom religionerna. Dessutom för eleven utvecklade resone­mang om likheter och skillnader inom och mellan några religioner och andra livs­åskådningar. Eleven kan utifrån undersökningar om hur religioner kan påverkas av och påverka samhälleliga förhållanden och skeenden beskriva förhållandevis komplexa samband med utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang.

A

Eleven har mycket goda kunskaper om kristendomen och de andra världsreligio­nerna och visar det genom att förklara och visa på samband och generella mönster kring centrala tankegångar, urkunder och konkreta religiösa uttryck och handlingar inom religionerna. Dessutom för eleven välutvecklade och nyanserade resone­mang om likheter och skillnader inom och mellan några religioner och andra livs­åskådningar. Eleven kan utifrån undersökningar om hur religioner kan påverkas av och påverka samhälleliga förhållanden och skeenden beskriva komplexa samband med välutvecklade och väl underbyggda resonemang.


Läroplanskopplingar

Innehåller inga läroplanspunkter

Matriser i planeringen
Världsreligionerna vt 2018
Uppgifter
Världsreligionerna

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback