Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Hjälp ett rockband

Skapad 2018-02-01 14:44 i Stordammens skola Uppsala
Grundskola 8 – 9 Musik
En analysuppgift i hur man kan utveckla arbetet i musiken, uppgift gjord av Rickard Carlsson, taget från musikrum rickard.

Innehåll

Hjälp ett rockband!

Att spela i ett rockband är inte alltid lätt. Och om gruppen som spelar har problem - STORA problem, så är det lätt att som lyssnare då kläcka ur sig tråkiga kommentarer i stil med:
-De är värdelösa och borde skaffa sig en annan hobby än musik.

så här lät det:

Så här ska det låta:

Men om vi nu istället skulle försöka hjälpa dem att bli bättre. Vad och hur gör man då?

Din uppgift: Vad ska det första bandet göra för att kunna lyckas lika bra som det andra bandet? Hitta problemen, ge förslag på lösningar. 

Vilka instrument sköter sig ok och vilka spelar allvarliga fel? Vilka delar av låten fungerar bättre och sämre? Vilka förändringar hade du gjort om du hade kunnat ändra balansen mellan instrumenten?

 

Fördjupning, vill man visa sina kunskaper på en högre nivå dvs upp till A så bör man göra ytterligare en analys av en av följande videor:

Black sabbaths låt Iron Man

Survivors Eye of the tiger

green day Boulevard of broken dreams

Pink Floyd Another brick in the wall

Europe The final countdown

 

Betyg A (Åk.9): "Eleven kan även ge välutvecklade omdömen om eget och andras musicerande och ge förslag som kan leda till att det musikaliska arbetet utvecklas."

Uppgifter

 • Hjälp ett rockband inlämning

Kopplingar till läroplanen

 • Kunskapskrav
 • Eleven kan även ge enkla omdömen om eget och andras musicerande och bidra med förslag som kan leda till att det musikaliska arbetet utvecklas.
  Mu  E 9
 • Eleven kan även ge utvecklade omdömen om eget och andras musicerande och ge förslag som efter någon bearbetning kan leda till att det musikaliska arbetet utvecklas.
  Mu  C 9
 • Eleven kan även ge välutvecklade omdömen om eget och andras musicerande och ge förslag som kan leda till att det musikaliska arbetet utvecklas.
  Mu  A 9

Matriser

Mu
Omdömme åk 7-9 Stordammen

insats
E
C
A
Kommunicera
Jag kan ge enkla omdömen om eget och andras musicerande och bidra med förslag som kan leda till att det musikaliska arbetet utvecklas.
Jag kan ge utvecklade omdömen om eget och andras musicerande och ge förslag som efter någon bearbetning kan leda till att det musikaliska arbetet utvecklas.
Jag kan ge välutvecklade omdömen om eget och andras musicerande och ge förslag som kan leda till att det musikaliska arbetet utvecklas.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: