Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Matematik

·

Årskurs:

5

Matematik vt -18

Sternöskolan, Karlshamn · Senast uppdaterad: 27 augusti 2021

Matematik - Mattespanarna 5B

Vi kommer att arbeta med utgångspunkt i Mattespanarna 5B under vårterminen. En del av ämnet kommer att integreras i våra teman och en del av ämnet kommer att vara enbart matematik. Vi kommer att arbeta både praktiskt och teoretiskt, i helklass, enskilt och i mindre grupper.

I temat "mat och recept" kommer kapitel 4 om vikt och volym att ingå. (Vikt- och volymenheter används ofta i recept och vid matinköp.) Detta arbetar vi med under vecka 3-5. 

I temat "kroppen" kommer mått och jämförelser in, men vi kommer även parallellt att arbeta med kapitel 1 som handlar om bråk, procent och algebra. Detta arbetar vi med under vecka 6-7 + 9. 

Under vecka 10-12 kommer vi att arbeta med kapitel 5 som handlar om diagram och medelvärde. Dessa områden kommer vi även att använda oss av under temat "Stormaktstiden". 

Under vecka 14-16 kommer vi att arbeta med räkning med decimaltal och överslagsräkning. 

Under vecka 17-19 kommer vi att arbeta med geometri; trianglar och vinklar. 

Under vecka 20-22 Sannolikhet (kap 5 i Mattespanarna 5A) 

Vecka 23 - repetition och prov på vårterminens områden. 

 

Eleverna ska i slutet av vårterminen kunna; 

* Vikt och volym; de olika enheternas innebörd, vad man använder de olika måtten till och att t ex 1 kg = 10 hg = 1000g och 1 l = 10 dl = 100 cl = 1000 ml.  

* Bråk, procent och algebra; storleksordna bråktal, samband och beräkningar mellan bråk och procent, uttryck med bokstäver (t ex att i uppgiften a + 7 = 12 är a = 5). 

* Diagram och medelvärde; kunna tolka och göra olika typer av diagram, veta vad medelvärde innebär och kunna räkna ut medelvärdet i olika uppgifter. 

* Decimaltal och överslagsräkning; kunna räkna med decimaler inom alla fyra räknesätten, kunna göra överslagsräkningar och känna till två olika sätt att tänka i division. 

* Geometri; kunna räkna ut arean och olika vinklar på olika typer av trianglar. 

* Sannolikhet; kunna tänka ut sannolikheten för olika typer av problem och känna till proportioner. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Läroplanskopplingar

Tal i bråk- och decimalform och deras användning i vardagliga situationer.

Centrala metoder för beräkningar med naturliga tal och enkla tal i decimalform vid överslagsräkning, huvudräkning samt vid beräkningar med skriftliga metoder och digitala verktyg. Metodernas användning i olika situationer.

Rimlighetsbedömning vid uppskattningar och beräkningar i vardagliga situationer.

Enkla algebraiska uttryck och ekvationer i situationer som är relevanta för eleven.

Metoder för enkel ekvationslösning.

Jämförelse, uppskattning och mätning av längd, area, volym, massa, tid och vinkel med vanliga måttenheter. Mätningar med användning av nutida och äldre metoder.

Sannolikhet, chans och risk grundat på observationer, simuleringar eller statistiskt material från vardagliga situationer. Jämförelser av sannolikheten vid olika slumpmässiga försök.

Enkel kombinatorik i konkreta situationer.

Tabeller och diagram för att beskriva resultat från undersökningar, såväl med som utan digitala verktyg. Tolkning av data i tabeller och diagram.

Lägesmåtten medelvärde, typvärde och median samt hur de kan användas i statistiska undersökningar.

Proportionalitet och procent samt deras samband.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback