Vi kommer att arbeta med utgångspunkt i Mattespanarna 5B under vårterminen. En del av ämnet kommer att integreras i våra teman och en del av ämnet kommer att vara enbart matematik. Vi kommer att arbeta både praktiskt och teoretiskt, i helklass, enskilt och i mindre grupper.
I temat "mat och recept" kommer kapitel 4 om vikt och volym att ingå. (Vikt- och volymenheter används ofta i recept och vid matinköp.) Detta arbetar vi med under vecka 3-5.
I temat "kroppen" kommer mått och jämförelser in, men vi kommer även parallellt att arbeta med kapitel 1 som handlar om bråk, procent och algebra. Detta arbetar vi med under vecka 6-7 + 9.
Under vecka 10-12 kommer vi att arbeta med kapitel 5 som handlar om diagram och medelvärde. Dessa områden kommer vi även att använda oss av under temat "Stormaktstiden".
Under vecka 14-16 kommer vi att arbeta med räkning med decimaltal och överslagsräkning.
Under vecka 17-19 kommer vi att arbeta med geometri; trianglar och vinklar.
Under vecka 20-22 Sannolikhet (kap 5 i Mattespanarna 5A)
Vecka 23 - repetition och prov på vårterminens områden.
Eleverna ska i slutet av vårterminen kunna;
* Vikt och volym; de olika enheternas innebörd, vad man använder de olika måtten till och att t ex 1 kg = 10 hg = 1000g och 1 l = 10 dl = 100 cl = 1000 ml.
* Bråk, procent och algebra; storleksordna bråktal, samband och beräkningar mellan bråk och procent, uttryck med bokstäver (t ex att i uppgiften a + 7 = 12 är a = 5).
* Diagram och medelvärde; kunna tolka och göra olika typer av diagram, veta vad medelvärde innebär och kunna räkna ut medelvärdet i olika uppgifter.
* Decimaltal och överslagsräkning; kunna räkna med decimaler inom alla fyra räknesätten, kunna göra överslagsräkningar och känna till två olika sätt att tänka i division.
* Geometri; kunna räkna ut arean och olika vinklar på olika typer av trianglar.
* Sannolikhet; kunna tänka ut sannolikheten för olika typer av problem och känna till proportioner.