Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Fåglar och näbbar!

Skapad 2018-02-05 09:14 i Hemmings förskola Uppsala kommunala förskolor
Förskola
Denna vecka ska vi på Humlan fortsätta på fågeltemat och utforska hackspettarna och deras utseende mer i detalj. Vi kommer arbeta på flera olika sätt men fokusera lite extra på skapande processer då vi upplever att det är något som barnen uppskattar!

Innehåll

Planering Humlan V. 6

 

Tisdag 5/5: Titta på några filmer där hackspetten trummar på träd. Varför gör hackspettarna det, hur låter det?! Hur ser hackspettens näbb ut i jämförelse med andra fåglars näbbar, varför?!

 

Skapa hackspettar och deras näbbar i lera!

 

 

Onsdag 6/5: Utedag! Utflykt till Stabbyskogen om det inte är alltför kallt, annars håller vi oss närmare förskolan. Utforska närmiljön och se vilka fåglar vi kan se och höra. Låta barnen dokumentera om vi ser några fåglar, kolla upp vilka det är?!

 

 

Torsdag 7/5: Måla hackspettarna som vi skapade i tisdags. Studera vilka färger de olika typerna av hackspettar har och vilka mönster kan man urskilja på deras fjäderdräkt.

 

 

Målet med denna vecka är att barnen ska få möjlighet att lära sig mer om en specifik fågelart och vilka strategier arten använder sig av för att söka mat och för att överleva. Barnen ska i detta arbete också få möjlighet att diskutera och reflektera över "likheter och olikheter" vilket också kan kopplas till demokrati och allas lika värde!

 

Kopplingar till läroplanen

  • utvecklar sin förståelse för naturvetenskap och samband i naturen, liksom sitt kunnande om växter, djur samt enkla kemiska processer och fysikaliska fenomen,
    Lpfö98 Rev. 2016
  • utvecklar sin förmåga att bygga, skapa och konstruera med hjälp av olika tekniker, material och redskap, och
    Lpfö98 Rev. 2016
  • utmana barns nyfikenhet och begynnande förståelse för språk och kommunikation samt för matematik, naturvetenskap och teknik,
    Lpfö98 Rev. 2016
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: