Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Bild

·

Årskurs:

6

Basakvarell åk 7

Söderskolan, Falkenberg · Senast uppdaterad: 29 mars 2021

Vi kommer att arbeta med bastekniker inom akvarellmålning, som exempelvis vått-i-vått, vått-på-torrt, laveringar och färgblandningar. Vi kommer att arbeta med både givna övningsuppgifter och en egen målning. Vi avslutar arbetsområdet med att göra omdömen/utvärdering av arbetsområdet.

Syfte - förmågor och kunskaper som ska utvecklas

Du ska utveckla dina förmågor att:
utveckla ideér och pröva dig fram
att välja handlingsalternativ som leder dig framåt, din drivkraft
göra bilder med olika material och redskap för bestämda syften
använda former, bildkompositioner och färger på ett medvetet sätt
förstå hur man kan utforma bilder och budskap
lära dig ord och begrepp som hör till arbetsområdet
att samtala om bilders utformning och budskap
att presentera dina bilder
att reflektera över din arbetsprocess och att resonera kring ditt arbete

Undervisning och arbetsformer

* Jag demonstrerar och visar praktiskt hur du ska gå till väga när du ska arbeta med akvarellfärgerna samt materialvård.
* Vi börjar med att titta på hur man gör spädningar och blandningar av färgerna.
* Jag demonstrerar hur man kan måla en bild med en enda färg (=monokrom bild) som späds med olika mängder vatten för att få fram olika  
  valörer av färgen, sedan gör du en egen målning.
* Jag demonstrerar hur man kan arbeta med laveringar, lager-på-lager, både med samma färg och med olika färger, i det här fallet visar jag hur    
  man kan göra för att få fram djupkänsla/"3D-effekt" på hus i perspektiv. Sedan ska du prova att göra på samma sätt.
* Jag demonstrerar hur man kan arbetat vått-i-vått för att göra en himmel med ett par olika färger, hur man kan valla färgerna. Vi fortsätter med  
  samma målning och gör ett hus vått-på-torrt. Du ska sedan göra samma sak + mark och detaljer efter eget tycke.
* Därefter ska du göra en akvarellmålning där du själv hittar på ett eget motiv, med någonting som finns i förgrunden och något som finns i
  bakgrunden. Börja med att göra en skiss på A4-papper och be mig om ett akvarellpapper när skissen är klar.
  Använd dig av ett par av de  akvarelltekniker vi övat på när du målar!
* Vi avslutar arbetsområdet med reflektioner/utvärderingar gruppvis.

Bedömning - vad och hur

* hur du arbetat med de olika övningarna, hur laveringen är utförd och hur du gått tillväga när du utfört den större husbilden (efter
  husövningarna).

* hur du har planerat och genomfört din egen akvarellbild, lämna även in skissen.

* hur aktivt du deltar i diskussioner och reflektionsövningen

- För mer detaljerade bedömningskrav, se kunskapskraven nedan

 

 

 


Läroplanskopplingar

Presentationer av eget bildskapande.

Former, färger och bildkompositioner samt deras betydelsebärande egenskaper och hur dessa kan användas i bildskapande arbete.

Material och verktyg för två- och tredimensionellt arbete och hur dessa kan användas för bestämda syften.

Samtida konst- och dokumentärbilder samt konstverk och arkitektoniska verk från olika tider och kulturer i Sverige, Europa och övriga världen. Hur bilderna och verken är utformade och vilka budskap de förmedlar.

Ord och begrepp för att kunna läsa, skriva och samtala om bilders utformning och budskap.

Eleven kan framställa olika typer av berättande och informativa bilder som kommunicerar erfarenheter, åsikter och upplevelser med ett enkelt bildspråk och delvis genomarbetade uttrycksformer så att budskapet framgår.

I arbetet kan eleven använda olika tekniker, verktyg och material på ett i huvudsak fungerande sätt och prövar då hur dessa kan kombineras för att skapa olika uttryck.

Dessutom kombinerar eleven former, färger och bildkompositioner på ett i huvudsak fungerande sätt.

Eleven kan i det bildskapande arbetet bidra till att utveckla idéer inom olika ämnesområden genom att återanvända samtida eller historiska bilder och bearbeta andra uppslag och inspirationsmaterial.

Under arbetsprocessen bidrar eleven till att formulera och välja handlingsalternativ som leder framåt.

Dessutom kan eleven presentera sina bilder med viss anpassning till syfte och sammanhang.

Eleven kan också ge enkla omdömen om arbetsprocessen och visar då på enkla samband mellan uttryck, innehåll, funktion och kvalitet i bildarbetet.

Eleven kan tolka såväl samtida som historiska bilder och visuell kultur och för då enkla och till viss del underbyggda resonemang med kopplingar till egna erfarenheter, andra verk och företeelser i omvärlden.

Dessutom beskriver eleven bildernas och verkens uttryck, innehåll och funktion på ett enkelt sätt med viss användning av ämnesspecifika begrepp.

Eleven kan framställa olika typer av berättande och informativa bilder som kommunicerar erfarenheter, åsikter och upplevelser med ett utvecklat bildspråk och relativt väl genomarbetade uttrycksformer så att budskapet framgår.

I arbetet kan eleven använda olika tekniker, verktyg och material på ett relativt väl fungerande och varierat sätt och prövar och omprövar då hur dessa kan kombineras för att skapa olika uttryck.

Dessutom kombinerar eleven former, färger och bildkompositioner på ett relativt väl fungerande sätt.

Eleven kan i det bildskapande arbetet utveckla delvis egna idéer inom olika ämnesområden genom att återanvända samtida eller historiska bilder och bearbeta andra uppslag och inspirationsmaterial.

Under arbetsprocessen formulerar och väljer eleven handlingsalternativ som efter någon bearbetning leder framåt.

Dessutom kan eleven presentera sina bilder med relativt god anpassning till syfte och sammanhang.

Eleven kan också ge utvecklade omdömen om arbetsprocessen och visar då på förhållandevis komplexa samband mellan uttryck, innehåll, funktion och kvalitet i bildarbetet.

Eleven kan tolka såväl samtida som historiska bilder och visuell kultur och för då utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang med kopplingar till egna erfarenheter, andra verk och företeelser i omvärlden.

Dessutom beskriver eleven bildernas och verkens uttryck, innehåll och funktion på ett utvecklat sätt med relativt god användning av ämnesspecifika begrepp.

Eleven kan framställa olika typer av berättande och informativa bilder som kommunicerar erfarenheter, åsikter och upplevelser med ett välutvecklat bildspråk och väl genomarbetade uttrycksformer så att budskapet framgår.

I arbetet kan eleven använda olika tekniker, verktyg och material på ett väl fungerande, varierat och idérikt sätt och prövar och omprövar då systematiskt hur dessa kan kombineras för att skapa olika uttryck.

Dessutom kombinerar eleven former, färger och bildkompositioner på ett väl fungerande sätt.

Eleven kan i det bildskapande arbetet utveckla egna idéer inom olika ämnesområden genom att återanvända samtida eller historiska bilder och bearbeta andra uppslag och inspirationsmaterial.

Under arbetsprocessen formulerar och väljer eleven handlingsalternativ som leder framåt.

Dessutom kan eleven presentera sina bilder med god anpassning till syfte och sammanhang.

Eleven kan också ge välutvecklade omdömen om arbetsprocessen och visar då på komplexa samband mellan uttryck, innehåll, funktion och kvalitet i bildarbetet.

Eleven kan tolka såväl samtida som historiska bilder och visuell kultur och för då välutvecklade och väl underbyggda resonemang med kopplingar till egna erfarenheter, andra verk och företeelser i omvärlden.

Dessutom beskriver eleven bildernas och verkens uttryck, innehåll och funktion på ett välutvecklat sätt med god användning av ämnesspecifika begrepp.

Matriser i planeringen
Grundmatris i Bild Sö 7-9
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback