Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Sagor

Skapad 2018-02-20 13:08 i Pysslingen Förskolor Riddarborgen Pysslingen
Förskola
Sagor är tema för språkutveckling, här leker barnen med sagor för att utvecklas i förmågor t.ex koncentration, ordförråd, samspel.

Innehåll

Innehåll 

 

 

Strävansmål: 

 

Se koppling till läroplan.

 

Vad/Varför?

 

Vi ska ha sagostunder i form av flano, böcker och egen skapat material som sedan ska inspirera barnen till att skapa sina egna sagor. Sagorna som barnen skapar ska vara utifrån sina egna intressen, fantasier och upplevelser. Vi ska även presentera och se till att varje aktivitet börjar med en saga eller att barnen skapar sagor till aktiviteten både inomhus och utomhus. 

Barnen ska få chansen att återskapa berättelser i alla miljöer så som utomhus om vi då tex skulle läst sagan om bockarna bruse så ska barnen kunna skapa sagan utomhus. 

- Vad behövs? 

- Hur gör vi? 

Vi har upptäckt att barnen tycker om att lyssna på sagor och därför ser vi det som en öppning till deras utveckling sina förmågor att lyssna, reflektera, återberätta och ger dem ett större ordförråd. 

vem/vilka?

Ska innefatta alla barn på Prästkragen. Alla barn ska känns stor lust och glädja att leka med sagor.

 

När/Hur?

Hela tiden. 

 

Förberedelser:

 

Vi ska erbjuda en lekfull och inspirerande miljö och material för barnen som väcker deras lust att leka med många olika sagor. Material ska vara tillgängliga för barnen för att kunna ta fram det i en annan stund under verksamhetstiden. 

Barnen ska kunna skapa sina egna sagor. 

 

Efterarbete: 

 

Vi reflekterar och ser över om det behövs tillföras mer material under våra reflektionstider. 

 

 

 

 

 

Kopplingar till läroplanen

  • utvecklar nyanserat talspråk, ordförråd och begrepp samt sin förmåga att leka med ord, berätta, uttrycka tankar, ställa frågor, argumentera och kommunicera med andra,
    Lpfö98 Rev. 2016
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: