Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Kolets kemi, kolväten och fotosyntesen

Skapad 2018-02-22 11:49 i Sommarhemsskolan 7-9 Uddevalla
Grundskola 8 Kemi
Vi har arbetat med kolets kemi och kolväten, en del av organisk kemi. När vi studerade kolets kemi lärde vi oss om dess olika uppbyggnad. Vi fördjupade oss i någon av de former som rent kol finns i. Vi har studerat kolväten, deras uppbyggnad och användningsområden. Vi har haft två skriftliga prov. Ett om kolets kemi och ett om kolväten där även fotosyntesen och kolets kretslopp ingick.

Innehåll

         Kolatomens egenskaper och funktion som byggsten i alla levande organismer. Kolatomens kretslopp.

         Fotosyntesen.

        Vanliga kemikalier i hemmet och i samhället, till exempel bränslen.

Matriser

Ke
Kolets kemi och Kolväten

Organisk kemi

E
C
A
Begrepp
Eleven har grundläggande kunskaper om kolets och kolvätens uppbyggnad, oförstörbarhet och omvandlingar och visar det genom att ge exempel på och beskriva dessa med viss användning av kemins begrepp, modeller och teorier.
Eleven har goda kunskaper om kolets och kolvätens uppbyggnad, oförstörbarhet och omvandlingar och visar det genom att förklara och visa på samband inom dessa med relativt god användning av kemins begrepp, modeller och teorier.
Eleven har mycket goda kunskaper om kolets och kolvätens uppbyggnad, oförstörbarhet och omvandlingar och visar det genom att förklara och visa på samband inom dessa och något generellt drag med god användning av kemins begrepp, modeller och teorier.
Resonera
Eleven kan föra enkla till viss del underbyggda resonemang om kol i levande organismer, mark, luft och vatten och visar då på enkelt identifierbara kemiska samband i naturen.
Eleven kan föra utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om kol i levande organismer, mark, luft och vatten och visar då på förhållandevis komplexa kemiska samband i naturen.
Eleven kan föra välutvecklade och väl underbyggda resonemang om kol i levande organismer, mark, luft och vatten och visar då på komplexa kemiska samband i naturen.
Kemiska samband
Eleven undersöker hur kol och kolväten bearbetas och används i vardagen och samhället och beskriver då enkelt identifierbara kemiska samband som fotosyntesen och kolets kretslopp.
Eleven undersöker hur kol och kolväten bearbetas och används i vardagen och samhället och beskriver då förhållandevis komplexa kemiska samband som fotosyntesen och kretslopp.
Eleven undersöker hur kol och kolväten bearbetas och används i vardagen och samhället och beskriver då komplexa kemiska samband som fotosyntesen och kretslopp.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: