Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Religionskunskap, Samhällskunskap

·

Årskurs:

5

Nationella minoriteter

Norrskolan, Uddevalla · Senast uppdaterad: 27 mars 2018

Det finns grupper av människor i Sverige som har bott i landet under en mycket lång tid. De har ett eget språk och en egen gemensam historia. De här folkgrupperna kallas för nationella minoriteter. Det är Sveriges riksdag som bestämt att de ska räknas som nationella minoriteter.

  • De fem nationella minoriteter i Sverige, urfolket Samerna, Judar, Tornedalingar, Sverigefinnar, Romer
  • De nationella minoriteternas rättigheter.

Läroplanskopplingar

Urfolket samerna och övriga nationella minoriteter i Sverige. De nationella minoriteternas rättigheter.

De mänskliga rättigheterna, deras innebörd och betydelse, inklusive barnets rättigheter i enlighet med barnkonventionen.

Eleven kan söka information om religioner och andra livsåskådningar och använder då olika typer av källor på ett i huvudsak fungerande sätt samt för enkla resonemang om informati­nens och källornas användbarhet.

Eleven redogör för innebörden av de mänskliga rättigheterna och barnets rättigheter och ger exempel på vad rättigheterna kan betyda för barn i olika delar av världen.

Eleven har grundläggande kunskaper om vad demokrati är och hur demokratiska beslutsprocesser fungerar och visar det genom att föra enkla resonemang om hur demokratiska värden och principer kan kopplas till hur beslut tas i elevnära sammanhang.

Matriser i planeringen
Nationella minoriteter
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback