Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Teknik på Stjärnan

Skapad 2018-02-27 20:31 i Dalhems förskola Helsingborg
Förskola
Under denna period kommer vi att arbeta mycket med teknik. Det är en del som ingår i förskolans läroplan och vi ser att barnen är intresserade av nya utmaningar. Vi kommer även att låta barnen hitta hem till sitt hus genom Google map och iPad, vilket är ett område av teknik, som på ett naturligt sätt införlivas i verksamheten. Vårt arbete med miljö och skräp har uppskattats av barnen och det kommer vi att fortsätta arbeta med.

Innehåll

Nu känns det som vi fått ihop gruppen och ser att de flesta barnen har hittat nya kamrater i gruppen. För att vi ska ta tillvara på detta hade vi tänkt gå runt till barnen för att se var kamraterna som bor nära varandra bor, vilket är ett av våra mål. Vi har en stor karta på avdelningen som bl a visar gator, gångstigar och grönområden, vilken vi har sett barnen vara intresserad av. Barnen kommer att använda Ipaden och Google map för att hitta hem till sitt hus. Vi kommer att fotografera dem utanför deras hus och sätta upp på den stora kartan. 

Under perioden kommer barnen även att prova på att programmera. Vi kommer bl a att använda oss av appar och Bee bot som förskolan har införskaffat och vi kommer att göra en karta där barnen får prova att programmera de små robotarna. Målet med detta är att utveckla barnens digitala kompetens och göra dem nyfikna på hur de kan använda programmering inom andra områden. Dessutom kommer vi att använda oss av ord som har med programmering att göra såsom kommando, höger, vänster, rakt fram, cirkel, bug mm. Vi arbetar analogiskt (vi använder våra kroppar istället för robotar för att programmera) samt överför detta på riktiga robotar. När vi programmerar varandra använder vi pilar och programmerar banor/vägar, som robotarna/barnen går.

Vi har även sett att barnen är intresserade av miljö och att plocka skräp i naturen. Extra roligt var det då de hittade pantflaskor/burkar i naturen som de pantade och köpte både popcorn och salta pinnar för. Det kommer vi att fortsätta arbeta med på olika sätt. 

Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: