👋🏼 Var med och förbättra Skolbanken med oss på Unikum. Svara på formuläret här
1. Språk och kommunikation - barnens nyfikenhet till den skriftspråkliga världen ska tas tillvara och varje barns språk- och identitetsutveckling ska stimuleras
2. Matematik - barnen ska få ökad medvetenhet om matematik och få ett förändrat kunnande om vad matematik i vardagen kan innebära
3. Pedagogisk dokumentation - blir ett verktyg för hur barnen kan få inflytande i sin vardag. Den pedagogiska dokumentationen ska spegla vårt förhållningssätt till barn och lärande samt bidra till en utveckling av förskolans utbildning.
1. Språk och kommunikation: Genom att välja detta som fokusområde och arbetar aktivt med språkutveckling, ger vi barn en god start på sin utbildning. Språket är av stor vikt när det gäller att göra sig förstådd, att förstå sin omvärld och få ett inflytande i sin egen vardag. Ett starkt, välutvecklat språk stärker barnet i sin identitetsutveckling.
Vi arbetar mot dessa mål genom att sätta ord på både det vi gör och föremål i vardagen Vi pedagoger har ett rikt språkbruk när vi arbetar tillsammans med barnen. Vi arbetar även med att förklarar att samma sak kan ha olika benämningar. Vi använder oss av sånger, ramsor, sagor m.m. för att utveckla barnens språk och kommunikation. Vi arbetar även med att erbjuda barnen material som är tillgängligt för att utveckla barnens skriftspråk.
2. Matematik ingår i Skolverkets matematiklyft. Vi som arbetar i förskolan ska få en fördjupad förståelse kring vad matematik i vardagen kan vara för att vi på ett medvetet sätt ska kunna planera, iscensätta och följa upp undervisningen förskolan som utvecklar barnens förmåga att aktivt delta i matematiska aktiviteter.
Matematik finns runt omkring oss och vi pedagoger arbetar med att synliggöra den i vardagen genom att använda matematiska begrepp.
I reflekterande samtal med barnen för att få syn på deras lärande. Ett område som behöver utvecklas.
Vårt projektarbete under våren kommer vara att skapa nya lärmiljöer där barnen får möjlighet till att utveckla sin matematiska kompetens, språk och kommunikations förmåga. Det är viktigt att lärmiljöerna hjälper oss att se barnens utveckling och lärande exempelvis genom pedagogisk dokumentation.
Metoder för vårt arbete i barngruppen "TAKK", Bishops 6 matematiska principer, Tuti (Tidig upptäckt tidiga insatser).
Den pedagogiska dokumentationen hjälper oss att se på den förändrade kunnande hos barnet. Detta genom det verbala språket men även också kropp språket T.ex vid sång samlingen vissa barn sjunger med medans andra visar rörelser som hör till sången. Vi märker även hur barnen erövrar nya begrepp inom vardagen då de själva börjar använda dem. Detta gäller även de matematiska begreppen.
Använda oss av pedagogisk dokumentation som huvudverktyg detta innefattar då reflektion mellan vuxen-vuxen, vuxen-barn och barn-barn. Vi använder oss av digitala verktyg som stöd vid reflektion( foto, film, ljudinspelningar).
"Läroplanen innehåller inga mål för vad enskilda barn ska uppnått vid olika tidpunkter eller i olika åldrar. Det finns inte heller fastställda normer eller nivåer för barns förmågor eller kunskaper. Kunskapen om varje barns lärande och utveckling ska heller inte användas för att kategorisera, sortera eller jämföra barnen, utan utgör underlag för planering av den fortsatta verksamheten med barnen." Utbildningsdepartementet: Förskola i utveckling – Bakgrund till ändringar i förskolans läroplan. s.19
" Målen anger en riktning att sträva mot i förskolans pedagogiska verksamhet och därmed den förväntade kvalitetsutvecklingen i förskolan. Målen är därför inte utformade som mål att uppnå eller krav på jämförelser mellan enskilda barn." Utbildningsdepartementet: Förskola i utveckling – Bakgrund till ändringar i förskolans läroplan. s.6
"Målen anger inriktningen på förskolans arbete och därmed också den förväntade kvalitetsutvecklingen i förskolan." (Lpfö98/16 s.8