👋🏼 Var med och förbättra Skolbanken med oss på Unikum. Svara på formuläret här

Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Hyllningstal

Skapad 2018-03-02 09:54 i Thorildskolan Kungälv
Grundskola 7 – 9 Svenska som andraspråk Svenska
Retorik är läran om talekonsten vilket innebär att man förberett sig och planerat det man ska säga så att man fångar de som lyssnar och övertygar dem om att det som jag har att säga är viktigt och kanske till och med sant. Det ska du göra i ditt hyllningstal.

Innehåll

 

Ett hyllningstal är ett tal där du hyllar en person som du på något sätt har en relation till. Vanligast är att de hålls under t.ex. ett bröllop, en student eller begravning, men det kan också vara under en stor födelsedagsfest eller liknande. I talet ska framgå vem det är du hyllar och varför. Vad har den personen gjort som är så bra? Vad betyder personen för dig? Det kan också vara kul att ha med speciella händelser som ni varit med om tillsammans, hur ni lärde känna varandra och hur vänskapen utvecklats. Det går bra att ta upp roliga egenskaper eller händelser, men undvik sådant som kan vara pinsamt för den som hyllas.

LPP- RETORIK

PPT - RETORIK

Uppgift -HYLLNINGSTAL

BEDÖMNINGSMATRIS - HYLLNINGSTAL

Matriser

Sv SvA
Hyllningstal

Hyllningstal

E
C
A
Muntlig framställning
Eleven kan förbereda och genomföra enkla muntliga redogörelser med i huvudsak fungerande struktur och innehåll och viss anpassning till syfte, mottagare och sammanhang.
Eleven kan förbereda och genomföra utvecklade muntliga redogörelser med relativt väl fungerande struktur och innehåll och relativt god anpassning till syfte, mottagare och sammanhang.
Eleven kan förbereda och genomföra välutvecklade muntliga redogörelser med välfungerande struktur och innehåll och god anpassning till syfte, mottagare och sammanhang.
Skriva texter
Eleven kan skriva olika slags texter med viss språklig variation, enkel textbindning och i huvudsak fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer.
Eleven kan skriva olika slags texter med relativt god språklig variation, utvecklad textbindning och relativt väl fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer.
Eleven kan skriva olika slags texter med god språklig variation, välutvecklad textbindning och väl fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer.