Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska, Svenska som andraspråk

·

Årskurs:

7

undersökning av yrken

Ytterbyskolan, Kungälv · Senast uppdaterad: 5 mars 2018

Undersök ett yrke I samarbete med Syv ska vi nu arbeta med olika yrken. -Gör intressetestet på Arbetsförmedlingens hemsida: https://www.arbetsformedlingen.se/For-arbetssokande/Yrke-och-framtid/Tester-och-guider/Intressetest.html -Välj ett yrke som du är intresserad av som presenterades i testresultatet eller välj ett annat yrke.

Mål/Syfte

• formulera sig och kommunicera i tal och skrift,

• läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften,

• anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,

• urskilja språkliga strukturer och följa språkliga normer, och

• söka information från olika källor och värdera dessa.

 

Uppgift:

 

1. Vilka arbetsuppgifter har man?

2. Hur är arbetsmiljön?

 3. Vilka arbetstider har man?

 4. Vilka personliga egenskaper kan vara bra att ha i detta yrke?

 5. Vilken utbildning krävs för detta yrke?

 6. Hur ser möjligheterna ut att få ett arbete (liten konkurrens, medel, hård konkurrens)?

 7. Vilken är den genomsnittliga lönen efter några år i yrket?

 8. Vad är det som lockar dig med yrket?

 Exempel på sidor att hitta information:

 

www.ams.se

www.framtid.se

www.gymnasieinfo.se

 

Gör en muntlig presentation inför klassen om yrket (5-10 min) och utgå från frågorna nedan i din presentation.

Gör antingen en PP eller en längre sammanhängande text.

Tänk på att ha försöka ha ögonkontakt med publiken"


Läroplanskopplingar

Eleven kan söka, välja ut och sammanställa information från ett avgränsat urval av källor och för då enkla och till viss del underbyggda resonemang om informationens och källornas trovärdighet och relevans.

Genom att kombinera olika texttyper, estetiska uttryck och medier så att de olika delarna samspelar på ett i huvudsak fungerande sätt kan eleven förtydliga, förstärka och levandegöra sina texters budskap.

Dessutom kan eleven förbereda och genomföra enkla muntliga redogörelser med i huvudsak fungerande struktur och innehåll och viss anpassning till syfte, mottagare och sammanhang.

Eleven kan söka, välja ut och sammanställa information från ett relativt varierat urval av källor och för då utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om informationens och källornas trovärdighet och relevans.

Genom att kombinera olika texttyper, estetiska uttryck och medier så att de olika delarna samspelar på ett ändamålsenligt sätt kan eleven förtydliga, förstärka och levandegöra sina texters budskap.

Dessutom kan eleven förbereda och genomföra utvecklade muntliga redogörelser med relativt väl fungerande struktur och innehåll och relativt god anpassning till syfte, mottagare och sammanhang.

Eleven kan söka, välja ut och sammanställa information från ett varierat urval av källor och för då välutvecklade och väl underbyggda resonemang om informationens och källornas trovärdighet och relevans.

Genom att kombinera olika texttyper, estetiska uttryck och medier så att de olika delarna samspelar på ett ändamålsenligt och effektivt sätt kan eleven förtydliga, förstärka och levandegöra sina texters budskap.

Dessutom kan eleven förbereda och genomföra välutvecklade muntliga redogörelser med väl fungerande struktur och innehåll och god anpassning till syfte, mottagare och sammanhang.

Matriser i planeringen
Kunskapskrav Svenska - åk 9
Uppgifter
undersöka ett yrke

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback