Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Planera vandring - År 9

Skapad 2018-03-06 11:45 i Victoriaskolan Grundskolor
Grundskola 9 Idrott och hälsa
Planering av vandring med övernattning.

Innehåll

Ni ska planera en vandring med övernattning. Ni väljer en karta och planerar er vandring utifrån kartan. 

 

Förhållandena som gäller under vandringen är följande: 

Ni börjar gå kl. 09 på morgonen och beräknas vara färdiga kl. 12 dagen efter (behöver inte komma tillbaka till samma plats). Det är höst och relativt goda väderförhållanden, ca 10 grader varmt och uppehåll, men med risk för vissa regnskurar. Det kommer finnas möjlighet att fylla på vatten under hela vandringen men det finns inte möjlighet att fylla på med mat. 

 

Följande delar ska besvaras i arbetet, MOTIVERA! 

 

Packning:  

Klädsel som är lämplig för en vandring med övernattning. Redogör för vilken typ av förstärkningskläder samt övrigt material som bör finnas med och motivera varför du valt dessa (t.ex. regnkläder, första hjälpen-kit, extra strumpor, stormkök etc.). Vilken övrig packning är lämplig att ha med sig? Du ska även packa ner mat anpassad för vandringen. (frukost, lunch, middag samt mellanmål). Redogör för vad du ska äta vid varje måltid samt varför du tycker det är lämplig matGlöm ej att tält/vindskydd ingår i packningen. 

Du ska dessutom berätta hur du fördelar packningen i ryggsäcken och varför du valt att göra på det sättet.  Du har en ”normalstor” ryggsäck till förfogande (40-50 liter), tänk därför efter en extra gång innan du packar ner någonting.   
   

Orientering:  

Rita in din tänkta väg på kartan och se till att rita in var du stannar och äter och sover. Tänk på vilken skala kartan är tryckt i och hur långt du ska ta dig varje dag. Det är rimligt att ta sig 12-18 km under en heldag i lagom tempo. Motivera val av mat- och sovplats skriftligt tack. Varför valde du just den platsen för mat/sömn? 

Skadeförebyggande? 

Välj två av följande skaderisker, beskriv hur de kan undvikas, samt hur de åtgärdas om olyckan är framme. (skärskada, skavsår/skoskav, brännskada, köldskada, ben/armbrott). För mer info, se länken på nästa sida. 

 

Arbetet ska vara på 1-2 sidor (Times New Roman, enkelt radavstånd, storlek 12) och skrivs individuellt.  Glöm inte att källhänvisa till de källor du använt. 

 

TÄNK PÅ ATT MOTIVERA ERA SVAR!

Matriser

Idh
Planera vandring - År 9

E
C
A
Anpassa friluftsaktiviteter
Eleven planerar och genomför friluftsaktiviteter med viss anpassning till olika förhållanden, miljöer och regler.
Eleven planerar och genomför friluftsaktiviteter med relativt god anpassning till olika förhållanden, miljöer och regler.
Eleven planerar och genomför friluftsaktiviteter med god anpassning till olika förhållanden, miljöer och regler.
Orientering
Dessutom kan eleven med viss säkerhet orientera sig i okända miljöer och använder då kartor och andra hjälpmedel.
Dessutom kan eleven med relativt god säkerhet orientera sig i okända miljöer och använder då kartor och andra hjälpmedel.
Dessutom kan eleven med god säkerhet orientera sig i okända miljöer och använder då kartor och andra hjälpmedel.
Förebygga skador
Eleven kan på ett i huvudsak fungerande sätt förebygga skador genom att förutse och ge enkla beskrivningar av risker som är förknippade med olika fysiska aktiviteter.
Eleven kan på ett relativt väl fungerande sätt förebygga skador genom att förutse och ge utvecklade beskrivningar av risker som är förknippade med olika fysiska aktiviteter.
Eleven kan på ett väl fungerande sätt förebygga skador genom att förutse och ge välutvecklade beskrivningar av risker som är förknippade med olika fysiska aktiviteter.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: