Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Grammatik

Skapad 2018-03-06 12:58 i Särö skola 4-9 Kungsbacka Förskola & Grundskola
Grundskola F
Grammatik är språkets regler och de byggstenar som språket är uppbyggt av. Man skulle kunna jämföra det med snickarens verktygslåda. Man kan komma ganska långt med bara en hammare och en skruvmejsel, men ofta behöver man fler verktyg. Så är det med språket också - för att bli bättre på att formulera sig i tal och skrift behöver man tillgång till många olika verktyg.

Innehåll

Vecka 10 - 15

Innehåll

När du läst detta område ska du kunna:

förstå hur språket är uppbyggt, t ex i ordklasser

kunna förbättra dina texter genom att inte göra samma fel om och om igen samt få mer flyt i språket genom att binda ihop meningar på ett bättre sätt.

kunna prata om språkanvändning i både dina egna och andras texter, se förbättringsmöjligheter och ge respons på ett mer utvecklat sätt än att något enbart är "bra".

kunna se likheter och skillnader när du t ex lär dig ett nytt språk.

Så här kommer du att undervisas:

Vi kommer arbeta med:

 

Jag kommer att gå igenom baskunskaperna samt tillhandahålla övningar som du arbetar med ensam eller tillsammans med en kompis. 

 

Ordklasserna är: substantiv, adjektiv, verb, adverb, pronomen, konjunktioner, subjunktioner, prepositioner, räkneord och interjektioner.

 

Satsdelarna vi går igenom är: subjekt, predikat, direkt objekt/ackusativobjekt, indirekt objekt/dativobjekt, predikatsfyllnad, adverbial, huvudsats, bisats, attribut och agent.

 

Bedömning

Din förmåga att tillämpa de grammatiska reglerna i teori och praktik, dvs både i övningsexemplen, men i synnerhet också i dina egna texter

Din förmåga att diskutera, samtala och analysera språkanvändning och ge kamratrespons

 

Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: