Vi arbetar mycket med att barnen ska vara trygg i sig själva och stolta över vilka dom är. Vi arbetar aktivt med att skapa en miljö där barnen uppmanas att hjälpa, visa hänsyn och respektera varandra. För att skapa denna miljö så är det viktigt att vi ser varandras olikheter som en styrka och tillgång.
Vi pedagoger på smörblomman har uppmärksammat att barnen behöver hjälp vid olika lek situationer. Vi behöver lära oss att leka på smörblomman. För att vi har en orolig barngrupp som inte riktigt vet va som finns att göra. Vi pedagoger måste se till att vara tydliga med vad vi erbjuder, och vart i våran miljö man ska vara.
Vi på Smörblomman ser den fria leken som en viktig aktivitet. Under den fria leken ryms i stort sätt alla mål i läroplanen, lpfö 98/10 och barnen utvecklas och lär sig nya saker. För vi upplever att i allt större utsträckning ses leken som ett redskap för att uppnå pedagogiska mål och lekens egenvärde glöms bort — det vill säga tid för barns kravlösa lek. Lek där barn kan förverkliga sina idéer, lösa problem, utveckla sin handlings- och förhandlingskompetens och uppleva känslan av social trygghet, gemenskap och skaparglädje.
Vi tror att när barnen leker får barnen inflytande, får bestämma själva vad de vill göra. Vi tror att det är bra för deras självkänsla. De får också träna sin fantasi och fråga sig själva vad de tycker om, vad de är för slags personer och lär sig förstå sin omgivning.
Matematik, naturvetenskap, teknik och språk är självfallet viktiga ämnen för barn att utveckla kunskaper i. Men ska barn bli kreativa och meningsskapande individer som är aktiva kunskapsbärare och samhällsmedborgare i framtiden krävs lek för lekens egen skull. Vi pedagoger leker med barnen, vi strävar bland annat efter att utveckla deras språk, prata matematik och hjälper dem tillämpa ett demokratiskt tankesätt. Men vi pedagoger håller oss också i bakgrunden ibland, detta för att inte störa barnets pågående lek utan bara observera.
Exempel på lek där vi pedagoger kan vara med och "hjälpleka" är billek eller bygger med lego, klossar mm. Där kan vi prata matematik genom att räkna bilar eller klossar. Vi kan stimulera barnens språkutveckling genom att prata om allt vi gör samt öva konflikthantering och samspel genom att vara en aktiv och närvarande pedagog som hjälper barnen på traven att leka med varandra och lösa konflikter. Men ibland lyssnar vi in och låter barnen själv komma och be om hjälp om de anser att dem behöver det.
Vi dokumenterar och reflekterar kring den fria leken i arbetslaget. På så sätt kan vi utveckla vår miljö och arbetssätt så att det tillfredsställer alla barns intressen och behov.