Deckargenren består av många olika varianter - allt från den klassiska Agatha Christie-deckaren till modernare polis- och agentromaner. Även på TV och film är deckaren populär. Inom genren finns pusseldeckare, moderna deckare, deckare som är samhällskritiska, psykologiska thrillers. Ja, listan är lång. Jag tar upp några av de vanligaste deckarnas olika teman:
I pusseldeckare får läsaren veta ungefär det detektiven vet, men författaren lägger ut både spår och villospår. Som läsare kan man nu lista ut en del med hjälp av att se hur spåren hänger samman. Man lägger ett pussel. Upplösningen brukar dock bli en överraskning.
En modern deckare börjar oftast med att läsaren bjuds in att bevittna brottet och att läsaren då också vet vem som är skyldig. Sedan får man följa arbetet tillsammans med polisen tills fallet är löst.
I en psykologisk thriller känner sig huvudpersonen hotad men på ett sätt personen inte känner igen, Någon blir förföljd eller känner sig hotad. Brottet begås oftast mot slutet och det finns både skräck och spänning på vägen mot en upplösning.
I samhällskritiska deckare använder sig man av historier där det finns en deckarhistoria som vävs samman med samhällskritik. Det kan kanske handla om brott som riktar sig mot viktig samhällsfunktioner och som får stor påverkan på vårt samhälle.
I arbetsområdet "Deckare" ska du få möjlighet att utveckla din förmåga att:
Du kommer att:
Nyckelord:
Den klassiska engelska deckaren/ Pusseldeckare
Den hårdkokta amerikanska kriminalromanen
Polis(rutin)romanen
Den psykologiska romanen
Spionromanen/politiska thrillern
Ledtrådar: falska och sanna
De fyra M:en: Mördare, Motiv, Medel, Möjlighet
Parallellhandling
Jag kommer att bedöma din förmåga att:
E-nivå
|
C-nivå
|
A-nivå
|
|
---|---|---|---|
Läsförståelse
|
Genom att göra enkla sammanfattningar av olika texters innehåll och kommentera centrala delar med viss koppling till tidsaspekter och orsakssamband visar eleven grundläggande läsförståelse.
FORMATIV RESPONS:
För att nå till nästa nivå behöver du skriva mer i dina svar. Du behöver berätta mer och motivera det du vill säga. Utveckla med att tänka Hur och Varför?
|
Genom att göra utvecklade sammanfattningar av olika texters innehåll och kommentera centrala delar med relativt god koppling till tidsaspekter och orsakssamband visar eleven god läsförståelse.
FORMATIV RESPONS:
För att nå till nästa nivå behöver du utveckla dina formuleringar.
|
Genom att göra välutvecklade sammanfattningar av olika texters innehåll.
|
Tolka, analysera
|
Dessutom kan eleven utifrån egna erfarenheter och referensramar samt olika livsfrågor och omvärldsfrågor tolka och föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om tydligt framträdande budskap i olika verk.
FORMATIV RESPONS:
Använd dig av egna erfarenheter eller andra kunskaper som t ex filmer eller andra böcker när du tolkar och gör jämförelse. Då visar du att du förstår budskapet och analyserar innehållet.
|
Dessutom kan eleven utifrån egna erfarenheter och referensramar samt olika livsfrågor och omvärldsfrågor tolka och föra utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om budskap som är tydligt framträdande och budskap som kan läsas mellan raderna i olika verk.
FORMATIV RESPONS:
Använd dig av egna erfarenheter eller andra kunskaper som t ex filmer eller andra böcker när du tolkar och gör jämförelse. Då visar du att du förstår budskapet och analyserar innehållet. Här gäller det också hur du formulerar dig och använder dina språkkunskaper och andra kunskaper, för att få bra flyt i din text så att alla delar hänger ihop i en röd tråd.
|
Dessutom kan eleven utifrån egna erfarenheter och referensramar samt olika livsfrågor och omvärldsfrågor tolka och föra välutvecklade och väl underbyggda resonemang om budskap som är tydligt framträdande och budskap som kan läsas mellan raderna eller är dolda i olika verk.
|
Skrivteknik
|
Eleven kan skriva olika slags texter med viss språklig variation, enkel textbindning och i huvudsak fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer.
FORMATIV RESPONS:
För att nå till nästa nivå måste du vara noga med skrivreglerna t ex stor bokstav, punkt, Stavning, styckeindelning, undvika talspråk, veta hur man skriver en dialog, kommatering mm. Du bör vara säker på tempus och jobba med meningsbyggnad. Bland långa och korta meningar. Tänk på den röda tråden och att du är säker på reglerna för den texttyp du skriver.
|
Eleven kan skriva olika slags texter med relativt god språklig variation, utvecklad textbindning och relativt väl fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer.
FORMATIV RESPONS:
För att nå till nästa nivå bör du bli säkrare i dina formuleringar. Variera dina ord, använd ett mer avancerat språk. Var säker på form och regler för den texttyp du skriver samt hitta din personliga stil när du skriver. Ta ut svängarna lite.
|
Eleven kan skriva olika slags texter med god språklig variation, välutvecklad textbindning och väl fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer.
|
Innehåll
|
De berättande texter eleven skriver innehåller enkla gestaltande beskrivningar och berättargrepp samt dramaturgi med enkel uppbyggnad.
FORMATIV RESPONS:
För att nå till nästa nivå bör du utveckla dina idéer mer och använda dig av miljöbeskrivning, personbeskrivning och gestaltning på ett mer utförligt sätt. Förmedla känslan snarare än att redogöra för den.
|
De berättande texter eleven skriver innehåller utvecklade gestaltande beskrivningar och berättargrepp samt dramaturgi med relativt komplex uppbyggnad.
FORMATIV RESPONS:
För att nå till nästa nivå bör du visa säkerhet i dina miljö-,gestalt och personbeskrivningar. Genom att förmedla känslan och miljön skapar det känslor och bilder hos läsaren. Utveckla dina idéer så att de skapar en väl fungerande uppbyggnad av berättelsen.
|
De berättande texter eleven skriver innehåller välutvecklade gestaltande beskrivningar och berättargrepp samt dramaturgi med komplex uppbyggnad.
|
Ge resons, bearbeta texter
|
Dessutom kan eleven ge enkla omdömen om texters innehåll, språk och uppbyggnad och utifrån respons bearbeta texter mot ökad tydlighet, kvalitet och uttrycksfullhet på ett i huvudsak fungerande sätt.
FORMATIV RESPONS:
För att nå till nästa nivå bör du lära dig hur du ska bedöma dina egna och andras texter så att du kan ge utvecklande respons. Jobba även med att ta emot respons och utveckla dina texter efter den.
|
Dessutom kan eleven ge utvecklade omdömen om texters innehåll, språk och uppbyggnad och utifrån respons bearbeta texter mot ökad tydlighet, kvalitet och uttrycksfullhet på ett relativt väl fungerande sätt.
FORMATIV RESPONS:
För att nå till nästa nivå bör du bli säkrare på hur du ska bedöma dina egna och andras texter så att du kan ge utvecklande respons. Jobba även med att ta emot respons och utveckla dina texter efter den.
|
Dessutom kan eleven ge välutvecklade och nyanserade omdömen om texters innehåll, språk och uppbyggnad och utifrån respons bearbeta texter mot ökad tydlighet, kvalitet och uttrycksfullhet på ett väl fungerande sätt.
|
Muntlig redovisning
|
Dessutom kan eleven förbereda och genomföra enkla muntliga redogörelser med i huvudsak fungerande struktur, innehåll och språk och viss anpassning till syfte, mottagare och sammanhang.
FORMATIV RESPONS:
Fö att nå till nästa nivå bör du träna både i skolan och hemma på dina muntliga framträdanden så att du känner dig mer förberedd. Jobba med den röda tråden i ditt manus, inledning mitt och avslut, så att det hänger ihop. Använd egna ord, förklara svåra ord, ge ny kunskap till publiken och titta upp från manus/stödord.
|
Dessutom kan eleven förbereda och genomföra utvecklade muntliga redogörelser med relativt väl fungerande struktur, innehåll och språk och relativt god anpassning till syfte, mottagare och sammanhang.
FORMATIV RESPONS:
Fö att nå till nästa nivå bör du träna både i skolan och hemma på dina muntliga framträdanden så att du känner dig mer förberedd. Jobba med den röda tråden i ditt manus, inledning mitt och avslut, så att det hänger ihop. Använd egna ord, förklara svåra ord, ge ny kunskap till publiken och titta upp från manus/stödord. Hitta ett personligt sätt att redovisa och du bör kunna ditt omrråde så att du berättar snarare än läser upp. Läs av publikens reaktioner och var så säker att du kan svara på frågor mitt i, utan att tappa tråden.
|
Dessutom kan eleven förbereda och genomföra välutvecklade muntliga redogörelser med väl fungerande struktur, innehåll och språk och god anpassning till syfte, mottagare och sammanhang
|