Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Boksamtal

Skapad 2018-03-08 08:20 i Lexby förskola Partille
Boksamtal i Bullerbyns verksamhet
Förskola
Här dokumenterar och reflekterar vi kring särskilt givande boksamtal i verksamheten, som har genomförts eller önskas genomföras.

Innehåll

Boksamtal på Bullerbyn

Vi försöker att genomföra ett boksamtal (eller liknande) för varje grupp vid vilan måndag-torsdag. Då delar vi på barngruppen och en grupp kan gå till lilla rummet alternativt Mattisborgen.

Boksamtalen blir en dialog med barnen om det lästa innehåll de tagit del av och även bokens bilder. Frågor kan exempelvis kretsa kring innehållet (Hur får det er att känna? Varför gjorde de så? Hade ni gjort annorlunda?) eller på ett metaplan (varför tror ni de skrev så? Hur är denna bilden målad för att ge en viss känsla?)

Hittar vi särskilt givande eller intressanta böcker/samtal så kan detta dokumenteras här. Även hur vi ser att boksamtalen har utvecklat barnens förmåga att reflektera och ta ställning till dilemman samt deras språkliga kunnande.

Särskilt intressanta böcker

Den Långa, Långa Resan
(grupp 1)
En skildring av en finsk flyktingflickas tid som flykting under andra världskriget (alt. vinterkriget?). samtalet kretsade kring de akvarellbilder som finns i boken och deras emotionella uttryck. Hur var de målade för att ge en viss känsla? Skillnaden på en hemsk bild och en läskig bild? Skillnaden mellan en glad bild och en halvglad? 
Tog upp konst som uttrycksform och som terapi.

Snäll

(grupp 1)

En expressionistisk bok om Lussi som är så snäll och duktig att hon försvinner in i väggen. Hon kommer tillbaka med ett illvrål som skrämmer vuxenvärlden. Lussi var så snäll att hon mådde dåligt och inte syntes. Boken har mycket uttrycksfulla expressionistiska bilder, de är förvrängda utifrån Lussis subjektiva upplevelser. Vi diskuterade varför bilderna såg ut som de gjorde utifrån denna förkunskap. "Hur tror ni Lussi mår om bilden ser ut såhär"?

Övrigt

Kopplingar till läroplanen

  • utvecklar sin förmåga att lyssna, reflektera och ge uttryck för egna uppfattningar och försöker förstå andras perspektiv,
    Lpfö98 Rev. 2016
  • utvecklar nyanserat talspråk, ordförråd och begrepp samt sin förmåga att leka med ord, berätta, uttrycka tankar, ställa frågor, argumentera och kommunicera med andra,
    Lpfö98 Rev. 2016
  • utvecklar intresse för bilder, texter och olika medier samt sin förmåga att använda sig av, tolka och samtala om dessa,
    Lpfö98 Rev. 2016
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: