Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Germanerna, Tysklands urprungsbefolkning

Skapad 2018-03-08 15:29 i Enheten för flerspråkighet grundskola Uppsala
Grundskola F – 8
Vem var germanerna? Har det funnits en stat som hette Germania? Vem skriver för första gången om det här landet där barbarerna levde? Varför har Tyskland olika namn i olika språk idag? Du kommer att få allmänna kunskaper om germaniska stammar och deras betydelse för dagens Europa

Innehåll

Syftet med det här temat är att du ska bekannta dig med tyska folkets ursprung och med de germanska stammarna som bodde i området som vi idag kallar Tyskland. Detta hör till den tyska kulturen som du måste veta. Ett annat syfte är att du ska kunna förstå ( nutida) historiska beskrivningar , kunna föra en diskussion i gruppen om temat, göra en presentation och  kunna svara på frågor till temat.

1. Introduktion. Vi börjar med en lätt översättning från svenska till tyska, Varför heter Tyskland Tyskland. Här får du veta varför fransmännen kallar tyskarna som l'allemandes idag, engelskmännen germans, italienarna tedeschi, finländarna saskalainen, polackerna svabska, osv. Du lär dig hur de två språken fungerar i en historisk text, både grammatisk och som uttrycksätt.

2. Min presentation: Har det verkligen funnits ett land som hette Germania, har det funnits ett enhetligt tyskt folk ? Vem nämnde landet Germania? Vi vet lite om Germanerna. Vi vet att det fanns många stammar och klaner som även idag förbryllar historiker eftersom de inte lämnade skriftliga texter efter sig. Germanerna kallades barbarer av romarna och Germania var ett romerskt samlingsbegrepp för folkslag i norra- och central Europa. Caesar beskriver de i " De bello gallico".

Jag skriver en plan på tavlan med de viktigaste stödord. Vi går igenom en text kantad med representativa bilder. Det blir också nya ord och tankar för dig.

 Du får ett kompendium av bilder och texter från arkeologiska utgrävningar som visar i stora, fina bilder representanter av olika stammar hur de levde, hur de klädde sig, vilka vapen de hade, och varför romarna inte kunde besegra dem, vad som var viktigt för en german, vilka hjältar som kämpade mot romarna. Hur de tidiga furstendomar blev i de första århundraden de första europeiska stater : Frankrike, Tyskland, osv. Välj det som du tycker är mest intressant och förklara varför.

3. Dokumentarfilm : " Die Germanen" - diskussion i gruppen om det sedda

4. Läxa: Välj en av stammarna och gör en egen presentation

5. Vad har vi lärt oss? Eleverna ställer frågor till varann

6. Skriftlig test för bedömning

 

Planerad arbetstid 4 veckor

Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: