Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska

·

Årskurs:

8 - 9

För evigt levande åk 8 vt-18

Förslövs skola F-9, Båstad · Senast uppdaterad: 9 mars 2018

Böckerna Oliver Twist, Onkel Toms stuga, Jorden runt på åttio dagar och Skriet från vildmarken har två saker gemensamt. För det första är de alla klassiker och för det andra är de alla skrivna under en period i litteraturhistorien som kallas för realismen. Vad innebär det att en roman blir en klassiker? Hur hör de här berättelserna ihop med tiden de skrevs i och har deras författare lämnat avtryck i sina verk? De här frågorna ska vi besvara. Vi inleder med att se en filmatiserad version av Charles Dickens Oliver Twist och fortsätter sedan med läsning av en valbar klassiker!

 

 

 

 

Konkretisering av målen – detta visar du genom att:

  • Du visar att du kan resonera om ett skönlitterärt verk genom att göra kopplingar till verkets författare och till den tid (epok) och det samhälle som verket uppstod i.
  • Du visar att du kan skriva en resonerande text om Oliver Twist med koppling till Charles Dickens och realismen.
  • Du visar att du kan kommunicera i tal genom att skapa en presentation med bild och text om din valda bok samt genom att framföra din presentation.
  • Du visar att du kan söka information ur en eller flera källor och att du kan sammanställa informationen med struktur och med ett ordval som är anpassat till arbetsområdet.

Undervisning - detta kommer vi att arbeta med:

  • Vi ser Oliver Twist.
  • Vi läser om realismen och Charles Dickens.
  • Vi går igenom hur man lägger upp en resonerandet text och hur man skriver en källförteckning.
  • Du skriver ett individuellt resonemang utifrån Oliver Twist  där du resonerar om texten med kopplingar till författare, tid och samhälle.
  • Du läser en valfri klassiker från realismen.
  • Vi hämtar information ur olika källor, såsom faktatexter i läromedel samt texter från nätet. Du sammanställer informationen t ex genom att svara på frågor utifrån källan samt genom att ta ut viktig information till din text och till din presentation.
  • Vi arbetar med ordkunskap utifrån källor som vi använder.

Bedömning – dessa förmågor kommer att bedömas:

  • Din förmåga att resonera om en skönlitterär text från en annan tid genom att du gör kopplingar mellan författaren och verket samt genom att du drar slutsatser om hur textens innehåll har påverkats av den tid och det samhälle som det uppstod i. (matris)

  • Din förmåga att förbereda och framföra en muntlig redovisning med hjälp av key note eller google presentation. (det här bedöms i en kommentar)

 

  • Din förmåga att skriva en resonerande text med anpassning till språkliga normer och texttyp. (matris)

 

  • Din förmåga att söka och sammanställa information. (matris)

Läroplanskopplingar

formulera sig och kommunicera i tal och skrift,

läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften,

Lässtrategier för att förstå, tolka och analysera texter från olika medier. Att urskilja texters budskap, tema och motiv samt deras syften, avsändare och sammanhang.

Muntliga presentationer och muntligt berättande för olika mottagare, om ämnen hämtade från skola och samhällsliv. Anpassning av språk, innehåll och disposition till syfte och mottagare. Olika hjälpmedel, till exempel digitala medier och verktyg, för att planera och genomföra muntliga presentationer.

Skönlitteratur för ungdomar och vuxna från olika tider, från Sverige, Norden och övriga världen. Skönlitteratur som belyser människors villkor och identitets- och livsfrågor. Lyrik, dramatik, sagor och myter.

Några skönlitterära genrer och hur de stilistiskt och innehållsligt skiljer sig ifrån varandra.

Några skönlitterärt betydelsefulla ungdoms- och vuxenboksförfattare från Sverige, Norden och övriga världen och deras verk, samt de historiska och kulturella sammanhang som verken har tillkommit i.

Språkliga strategier för att minnas och lära genom att identifiera nyckelord och föra anteckningar.

Informationssökning på bibliotek och på Internet, i böcker och massmedier samt genom intervjuer.

Hur man sovrar i en stor informationsmängd och prövar källors tillförlitlighet med ett källkritiskt förhållningssätt.

Matriser i planeringen
Resonera om hur en tid har påverkat ett verk
Skriva resonemang om ett verk med koppling
Söka information i olika källor
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback