Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Matematik

·

Årskurs:

9

Samband åk 9

Örbyhus skola åk 7-9, Tierp · Senast uppdaterad: 14 oktober 2022

En LPP för arbetsområdet Samband i åk 9.

Syfte:

Syftet med detta arbetsområde är hämtat från syftestexten i kursplanen.

·       Undervisningen ska bidra till att eleverna utvecklar kunskaper för att kunna formulera och lösa problem samt reflektera över och värdera valda strategier, modeller och resultat.

·       Eleverna ska även ges förutsättningar att utveckla kunskaper för att kunna tolka vardagliga och matematiska situationer samt för att kunna beskriva och formulera dessa med hjälp av matematikens uttrycksformer.

·       Genom undervisningen ska eleverna även ges möjligheter att reflektera över matematikens betydelse, användning och begränsning i vardagslivet, i andra skolämnen och under historiska skeenden och därigenom kunna se matematikens sammanhang och relevans.  

Lgr22, s. 54

Centralt innehåll:

Det centrala innehållet styr vad vi ska arbeta med inom matematikämnet. Där uttrycks att eleverna ska få undervisning i:

·       Proportionalitet och hur det används för att uttrycka skala, likformighet och förändring.

·       Procent och förändringsfaktor för att uttrycka förändring samt beräk­ningar med procent i vardagliga situationer och inom olika ämnesområden.

·       Räta linjens ekvation och förändringstakt. Användning av räta linjens ekvation för att beskriva samband.

·       Funktioner och hur de används för att beskriva samband och förändring samt undersöka förändringstakt. Hur funktioner uttrycks i form av grafer, tabeller och funktionsuttryck.

Lgr22, s. 59

Arbetsinnehåll & Arbetssätt:

Inom arbetsområdet kommer vi att arbeta med bokens kapitel två som bas. Vi kommer att inleda området med att återkoppla till det som vi gjorde i åk 8 med att göra beräkningar i procent och arbeta med procentuella förändringar. Vi kommer arbeta med förändringsfaktor och hur man kan använda det för att beräkna procentuella förändringar. Vi kommer sedan att arbeta med funktioner och hur funktioner används för att göra olika beräkningar. Vi kommer särskilt titta på Linjära funktioner där förändringarna är proportionella, vilket är något eleverna känner igen från åk 8. Vi ska även titta på hur olika typer av funktioner används inom olika yrken och i vardagslivet.

Vi kommer att arbeta med olika genomgångar, gruppuppgifter, problemlösning och enskild räkning. Vi utgår från bokens kapitel 2 (Samband) och kommer även arbeta med olika arbetsblad och aktivitetsblad. Även mer praktiska moment och spel kommer att användas i undervisningen.

Bedömning:

Bedömningen kommer att baseras på följande kriterier utifrån läroplanen:

·       Eleven väljer och använder i huvudsak fungerande matematiska metoder för att göra beräkningar och lösa rutinuppgifter inom områdena taluppfattning och tals användning, algebra, geometri, sannolikhet och statistik samt samband och förändring med tillfredsställande säkerhet.

·       Eleven löser enkla problem. Eleven bidrar till något förslag på alterna­tivt tillvägagångssätt.

·       Eleven för och följer matematiska resonemang genom att framföra och bemöta påståenden med enkla matematiska argument.       

Lgr22, s. 62


Läroplanskopplingar

Innehåller inga läroplanspunkter

Matriser i planeringen
Matematik - Samband åk 8
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback