Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Biologi

·

Årskurs:

7 - 8

Fotosyntes, cellandning och kretslopp

Stenbergaskolan åk 4-9, Söderhamn · Senast uppdaterad: 10 april 2018

Fotosyntes = förutsättningen för livet på jorden Cellandning = förbränning - att frigöra energin Kretslopp = det går runt......

Tack vare de gröna växterna finns det liv på jorden. De tar till vara på solens energi och gör så att alla andra organismer kan dra nytta av den. Genom cellandningen frigörs energin och kommer till användning.            Eftersom vi på jorden har begränsat av alla ämnen så är det viktigt att ämnenas kretslopp inte bryts.     

Vi kommer att jobba med det här området 3 - 4 veckor. Mycket teori men några laborationer. Om snön ligger kvar för länge gör vi vissa laborationer senare.

Viktiga begrepp:               Fotosyntes, cellandning, druvsocker, stärkelse, cellulosa, proteiner, fetter, vitaminer, spårämnen, snabb-, långsam- energi, näringskedja, näringsväv, kolets kretslopp, syrets kretslopp, vattnets kretslopp, producenter, konsumenter, näringspyramid

 


Läroplanskopplingar

använda kunskaper i biologi för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör hälsa, naturbruk och ekologisk hållbarhet,

genomföra systematiska undersökningar i biologi, och

använda biologins begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara biologiska samband i människokroppen, naturen och samhället.

Människans påverkan på naturen lokalt och globalt. Möjligheter att som konsument och samhällsmedborgare bidra till en hållbar utveckling.

Ekosystems energiflöde och kretslopp av materia. Fotosyntes, förbränning och andra ekosystemtjänster.

Aktuella samhällsfrågor som rör biologi.

Historiska och nutida upptäckter inom biologiområdet och deras betydelse för samhället, människors levnadsvillkor samt synen på naturen och naturvetenskapen.

De biologiska modellernas och teoriernas användbarhet, begränsningar, giltighet och föränderlighet.

Fältstudier, experiment och hur simuleringar kan användas som stöd vid modellering. Formulering av enkla frågeställningar, planering, utförande och utvärdering.

Sambandet mellan biologiska undersökningar och utvecklingen av begrepp, modeller och teorier.

Dokumentation av undersökningar med tabeller, diagram, bilder och skriftliga rapporter, såväl med som utan digitala verktyg.

Källkritisk granskning av information och argument som eleven möter i olika källor och samhällsdiskussioner med koppling till biologi, såväl i digitala som i andra medier.

Matriser i planeringen
Fotosyntes, cellandning, kretslopp
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback