Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Biologi

·

Årskurs:

7 - 9

Hälsa

Norrtullskolan åk 7-9, Söderhamn · Senast uppdaterad: 15 mars 2018

Din kropp är fantastiskt komplicerad och det kan verka konstigt att den oftast fungerar som den ska. Många olika faktorer avgör hur du mår och om du får vara frisk. En del kan du inte påverka själv, som vilka gener du har. Men din hälsa beror mycket på hur du väljer att leva, till exempel om du röker eller inte. Hur ofta du tränar, vad du äter och hur du sover påverkar också hur du mår.

Under detta arbetsområde kommer vi att prata om hälsa och vilka sjukdomar som kan drabba oss om vi inte tar hand om oss på rätt sätt. Ni kommer att få göra en egen hälsodagbok och reflektera över er egen hälsa. Ni kommer även att få diskutera i mindre grupp runt olika hälsoproblem som ungdomar kan ha. Jag kommer att bedöma er kommunikativa förmåga i diskussionerna samt de reflektioner ni gör i er hälsobok och hur ni då relaterar er hälsa till hur ni lever.


Läroplanskopplingar

använda kunskaper i biologi för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör hälsa, naturbruk och ekologisk hållbarhet,

genomföra systematiska undersökningar i biologi, och

Aktuella samhällsfrågor som rör biologi.

Hur den fysiska och psykiska hälsan påverkas av sömn, kost, motion, sociala relationer och beroendeframkallande medel. Vanligt förekommande sjukdomar och hur de kan förebyggas och behandlas. Virus, bakterier, infektioner och smittspridning. Antibiotika och resistenta bakterier.

Dokumentation av undersökningar med tabeller, diagram, bilder och skriftliga rapporter, såväl med som utan digitala verktyg.

Källkritisk granskning av information och argument som eleven möter i olika källor och samhällsdiskussioner med koppling till biologi, såväl i digitala som i andra medier.

Matriser i planeringen
Hälsa och sjukdom
Uppgifter
Hälsodagboken

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback