Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Språk VT18

Skapad 2018-03-19 15:13 i Fjällbackens förskola Åre
Förskola
Språk

Innehåll

Mål - Språk

· utvecklar nyanserat talspråk, ordförråd och begrepp samt sin förmåga att leka med ord, berätta, uttrycka tankar, ställa frågor, argumentera och kommunicera med andra

· som har ett annat modersmål än svenska utvecklar sin kulturella identitet och sin förmåga att kommunicera såväl på svenska som på sitt modersmål.

 

Vi vill att: - barnen ska våga prata, göra sin röst hörd och göra sig förstådda. Samtidigt att kunna lyssna på andra för att skapa en dialog -Barnen ska uppleva mer olika kulturer

 

Konkret: - ett varierat ordförråd ger barnen en "ordbadning" -föräldrasamverkan, fråga föräldrar mer om barnens kultur och traditioner. Qr koder med olika språk i form av sånger, ramsor och sagor.

 

Genom att: -Namnger det vi gör. Vårat jobb att prata med barnen och sätta ord på saker i det vardagliga i verksamheten. vi pedagoger måste bli mer medvetna om hur man nyanserar talspråket. Vi pedagoger måste utmana oss i att hitta nyanseringar och synonymer i språket "strilar, porlar, droppar, rinner..." - skaffa en almanacka med olika kulturers högtider för att kunna lyfta dessa i verksamheten. Vi kan som en punkt på ett husmöte diskutera hur vi ska göra. Leta upp multikulturell musik. Sjunga födelsedagssånger på olika språk. Söka nya ord och fraser som vardagligt dyker upp i barnens vardag.

Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: