Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska, Svenska som andraspråk

·

Årskurs:

6

Beskrivande text

Östervåla skola F-6, Heby · Senast uppdaterad: 20 mars 2018

En beskrivande text är en text som ger dig information eller fakta. Dessa texter hittar du ofta i din NO-bok men det kan också vara ett papper om information om en friluftsdag, en beskrivning om dagen helt enkelt. Vi kommer att se på texter och ta ut fakta, göra tankekartor med hjälp av nyckelord.

Lgr-11 Del 1 Skolans värdegrund

Lgr-11 Del 2 Övergripande mål och riktlinjer

       

Skolan ska aktivt och medvetet påverka och stimulera eleverna att omfatta vårt samhälles gemensamma värderingar och låta dem komma till uttryck i praktisk vardaglig handling.

 

 Lgr-11 Del 3 Kursplanens syfte
 

Undervisningen i ämnet svenska ska syfta till att eleverna utvecklar kunskaper i och om svenska språket. Genom undervisningen ska eleverna ges förutsättningar att utveckla sitt tal- och skriftspråk så att de får tilltro till sin språkförmåga och kan uttrycka sig i olika sammanhang och för skilda syften. Det innebär att eleverna genom undervisningen ska ges möjlighet att utveckla språket för att tänka, kommunicera och lära.

 
 
 
Hur undervisningen kommer att gå till
 
Vad: Du kommer att få göra tankekartor av nyckelord från texter. Vi kommer även att träna på att återberätta muntligt utifrån en tankekarta.  Du kommer att få skriva en faktatext med tydlig struktur. Rubrik, underrubriker, information. Vi kommer att skriva i presens och använda oss av olika fraser när vi skriver. Vi använder oss av ämnesord och ett neutralt och formellt språk.
Hur:  
  • Vi tittar på faktatexter och dess uppbyggnad
  • Verb i presens
  • Språket i en faktatext
  • Skriva egna texter
  • Nyckelord
  • Egna tankekartor

Varför:

Se kunskapskrav

Bedömning

Jag kommer att bedöma din förmåga att:

  • Skriva beskrivande text med neutralt språk.
  • skrivregler
  • ansvar för din uppgift
  • muntligt framträdande

 


Läroplanskopplingar

respekterar andra människors egenvärde,

visa respekt för den enskilda individen och i det vardagliga arbetet utgå från ett demokratiskt förhållningssätt, och

formulera sig och kommunicera i tal och skrift,

Lässtrategier för att förstå och tolka texter från olika medier samt för att urskilja texters budskap, både de uttalade och sådant som står mellan raderna.

Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar, såväl med som utan digitala verktyg.

Muntliga presentationer och muntligt berättande för olika mottagare, om ämnen hämtade från vardag och skola. Stödord, bilder, digitala medier och verktyg samt andra hjälpmedel för att planera och genomföra en muntlig presentation. Hur gester och kroppsspråk kan påverka en presentation.

Beskrivande, förklarande, instruerande och argumenterande texter, till exempel faktatexter, arbetsbeskrivningar, reklam och insändare. Texternas innehåll, uppbyggnad och typiska språkliga drag.

Språkliga strategier för att minnas och lära, till exempel tankekartor och stödord.

Genom att göra enkla, kronologiska sammanfattningar av olika texters innehåll och kommentera centrala delar med viss koppling till sammanhanget visar eleven grundläggande läsförståelse.

I texterna använder eleven grundläggande regler för stavning, skiljetecken och språkriktighet med viss säkerhet.

Sammanställningarna innehåller enkla beskrivningar, egna formuleringar och viss användning av ämnesspecifika ord och begrepp.

Dessutom kan eleven förbereda och genomföra enkla muntliga redogörelser med i huvudsak fungerande inledning, innehåll och avslutning och viss anpassning till syfte och mottagare.

Matriser i planeringen
Beskrivande text
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback