Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Reading project - Diary of a Wimpy Kid

Skapad 2018-03-19 15:28 i Norrtullskolan åk 7-9 Söderhamn
Grundskola 7 – 9 Engelska
Greg Heffley is a twelve-year-old boy who often makes his readers laugh out loud. What makes this series of books so popular? Is it the humour, the embarrassing situations or the relationship Greg has with his brothers? Check it out!

Innehåll

Diary of a Wimpy Kid


Vi kommer läsa en bok på engelskan som heter Diary of a Wimpy Kid, skriven och illustrerad av Jeff Kinney. Kanske har du redan läst den på svenska; ”Dagbok för alla mina fans”?! Boken har blivit en populär bok som handlar om sådant som barn/ungdomar i din ålder kan känna igen sig i.

Du kommer att få arbeta med följande förmågor:

·        Förstå och tolka innehållet i texten

·        Formulera dig och kommunicera i tal och skrift

·        Använda språkliga strategier för att förstå och göra dig förstådd

·        Anpassa språket efter olika syften och mottagare

Följer man länken nedan så kommer man till en websida där man både kan läsa texten och få den uppläst åt sig. Den fungerar både med telefon, surfplatta och dator. Man kommer då till bokens ”första sida” där man väljer kapitel genom att trycka på respektive siffra.

Vi kommer att läsa både på skolan och hemma. Boken är uppdelad i 50 korta kapitel och varje kapitel tar ca 2 minuter att lyssna på, om man väljer att lyssna till den snabba uppläsningen. Man kan välja att lyssna på en långsammare uppläsning, den tar ungefär den dubbla tiden. Man kan även välja att läsa själv, eller turas om med en kompis eller hjälpsam vuxen.  

Vi kommer att jobba med boken – enskilt och i grupp - på olika sätt; online (Clio), häfte med olika uppgifter, andra muntliga och skriftliga ”uppdrag”. I detta häfte finns uppgifter att jobba med till de första tio kapitlen. Vi avslutar bl.a med en uppgift i form av en bokrecension.

Du kommer att bedömas efter:                                                                                                                                                 

  • hur du kan tolka och förstå innehållet                                                                                                                                         
  • hur du kan uttrycka dig muntligt och skriftligt

http://esl-bits.net/ESL.English.Learning.Audiobooks/Wimpy.Kid/indice.html

Uppgifter

  • Planering kapitel 1-10

  • Läsförståelse

Matriser

En
Reading project - Diary of a Wimpy Kid

F
->
E
->
C
->
A
Formulera och uttrycka dig i tal
Du kan inte berätta/diskutera om det du läst eftersom du inte förstått det du läst eller inte läst boken alls. Du har svårt att med enkel engelska förmedla det du vill framföra. Ditt innehåll är mycket magert.
På väg mot
Du berättar/diskuterar enkelt, begripligt och ganska sammanhängande. Ditt språk går att förstå även om det innehåller några oklarheter (ordval/grammatik/uttal).
På väg mot
Du berättar/diskuterar ganska varierat, ganska tydligt och ganska sammanhängande. Du har även ett ganska bra flyt. Ditt språk är ganska korrekt och varierat (ordval/grammatik/uttal/flyt).
På väg mot
Du berättar/diskuterar varierat, tydligt och sammanhängande. Du berättar även med bra flyt. Ditt språk är korrekt och mycket varierat (ordval/grammatik/uttal/flyt).
Formulera dig i skrift
Du har svårt att med enkel engelska förmedla det du vill framföra. Ditt innehåll är mycket magert.
På väg mot
Du berättar enkelt, begripligt och ganska sammanhängande. Ditt språk går att förstå även om det innehåller några oklarheter (ordval/grammatik/uttal).
På väg mot
Du berättar ganska varierat, ganska tydligt och ganska sammanhängande. Du har även ett ganska bra flyt. Ditt språk är ganska korrekt och varierat (ordval/grammatik/uttal/flyt).
På väg mot
Du berättar varierat, tydligt och sammanhängande. Du berättar även med bra flyt. Ditt språk är korrekt och mycket varierat (ordval/grammatik/uttal/flyt).
Visar förståelse för textens innehåll
Du kan inte beskriva, diskutera och kommentera textens innehåll eftersom du inte förstått det du läst eller inte läst boken helt/alls. Ditt innehåll är mycket magert.
På väg mot
Du förstår det mesta av innehållet och tydliga detaljer i texten. Du visar din förståelse genom att du kan beskriva, diskutera och kommentera innehåll och detaljer på ett enkelt sätt.
På väg mot
Du förstår det mesta av innehållet och viktiga detaljer i texten. Du visar din förståelse genom att du kan beskriva, diskutera och kommentera innehåll och detaljer på ett utvecklat sätt.
På väg mot
Du förstår både helhet och detaljer i texten. Du visar din förståelse genom att du kan beskriva, diskutera och kommentera innehåll och detaljer på ett välutvecklat sätt.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: