Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Din privatekonomi

Skapad 2018-03-20 13:39 i Hushagsgymnasiet Borlänge
I det här avsnittet kommer vi att arbeta med hur din privatekonomi fungerar. Viktiga ord som du ska få kunskap är t.ex. inkomst/utgift, budget, lån/kredit.
Gymnasieskola Samhällskunskap
I det här avsnittet arbetar vi med privatekonomi. Du ska bekanta dig med inkomster, utgifter, budget, lån, kredit mm.

Innehåll

Mitt upplägg och idé är som följer:

För varje vecka presenteras en ny del i din privatekonomi. Varje del börjar med en film. Efter filmen kommer du att få arbeta med frågor till filmen och uppgifter "Case". Alla uppgifter finns digitalt på http://www.kollpacashen.se/for-elever/ . 

Du kommer att få arbeta tillsammans med en (1) kompis. Det är möjligt att jag väljer ut denna "kompis"...

Vecka 12: Vi börjar diskutera klassens erfarenheter kring sin egna ekonomi. Jag introducerar arbetsområdet "Koll på cashen!" Vi ser första filmen (1 av 4) "Budget".

Vecka 13: Film 2 "Avtal". Vad är det? Arbetar med frågar om och kring filmen.

Vecka 19: Film 3 "Skuld". Hur fungerar det när jag får en skuld och inte kan betala? Arbetar med frågar om och kring filmen.

Vecka 20: Film 4 "Spara och låna" samt film "det ekonomiska kretsloppet" Arbetar med frågar om och kring filmen. Detta avslutar blocket privatekonomi.

Filmerna är korta men innehållet nog så viktigt. Jag kommer att bedöma hur du uttrycker dig. Både skriftligt och verbalt.

Kopplingar till läroplanen

 • Centralt innehåll
 • Privatekonomi. Hushållets inkomster, utgifter, tillgångar och skulder. Konsumenträtt samt konsumtion i förhållande till behov och resurser. Hur privatekonomin påverkas av samhällsekonomiska förändringar.
  Sam  -
 • Kunskapskrav
 • Eleven kan utförligt och nyanserat redogöra för individens rättigheter och skyldigheter i rollen som konsument, förhållandet mellan hushållets inkomster och utgifter, tillgångar och skulder samt för sambanden mellan den privata ekonomin och samhällsekonomin.
  Sam  A
 • Eleven kan utförligt redogöra för individens rättigheter och skyldigheter i rollen som konsument, förhållandet mellan hushållets inkomster och utgifter, tillgångar och skulder samt för sambanden mellan den privata ekonomin och samhällsekonomin.
  Sam  C
 • Eleven kan översiktligt redogöra för individens rättigheter och skyldigheter i rollen som konsument, förhållandet mellan hushållets inkomster och utgifter, tillgångar och skulder samt för sambanden mellan den privata ekonomin och samhällsekonomin.
  Sam  E
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: