Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Geografi

·

Årskurs:

6

Världsdelarna

Ärentunaskolan, Uppsala · Senast uppdaterad: 22 mars 2018

Förutsättningarna för liv på jorden är unika, föränderliga och sårbara. Det är därför alla människors ansvar att förvalta jorden så att en hållbar utveckling blir möjlig. Samspelet mellan människan och hennes omgivning har gett upphov till många olika livsmiljöer. Geografi ger oss kunskap om dessa miljöer och kan bidra till förståelse av människans levnadsvillkor.

Syfte

Undervisningen i ämnet geografi ska syfta till att eleverna utvecklar kunskaper om geografiska förhållanden och utvecklar en geografisk referensram och ett rumsligt medvetande. Genom undervisningen ska eleverna ges möjlighet att utveckla kunskaper om, och kunna göra jämförelser mellan, olika platser, regioner och levnadsvillkor. Eleverna ska även ges förutsättningar att utveckla en medvetenhet om de sammanhang där geografiska kunskaper är viktiga och användbara.

Undervisningen ska ge eleverna möjlighet att utveckla kunskaper om vilka mänskliga verksamheter, och av naturen framkallade processer, som påverkar jordytans former och mönster. Den ska även bidra till att eleverna får erfarenheter av att tolka och bedöma konsekvenser av olika förändringar som sker i det geografiska rummet.

 Undervisningen ska även ge eleverna förutsättningar att utveckla kunskaper i att göra geografiska analyser av omvärlden och att presentera resultaten med hjälp av geografiska begrepp.

Genom undervisningen i ämnet geografi ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att

  • Ge
    analysera hur naturens egna processer och människors verksamheter formar och förändrar livsmiljöer i olika delar av världen,
  • Ge
    utforska och analysera samspel mellan människa, samhälle och natur i olika delar av världen,
  • Ge
    göra geografiska analyser av omvärlden och värdera resultaten med hjälp av kartor och andra geografiska källor, teorier, metoder och tekniker

 Centralt innehåll

  • Ge 4-6
    Jordytan och på vilka sätt den formas och förändras av människans markutnyttjande och naturens egna processer, till exempel plattektonik och erosion. Vilka konsekvenser detta får för människor och natur.
  • Ge 4-6
    De svenska, nordiska och övriga europeiska natur- och kulturlandskapen. Processen bakom samt deras utmärkande drag och utbredning.
  • Ge 4-6
    Geografins metoder, begrepp och arbetssätt. Centrala ord och begrepp som behövs för att kunna läsa, skriva och samtala om geografi.
  • Kunskapskrav
  • Ge 4-6
    I resonemangen beskriver eleven komplexa samband mellan natur- och kulturlandskap, naturresurser och hur befolkningen är fördelad.
  • Ge 4-6
    Eleven kan även använda geografiska begrepp på ett välfungerande sätt.
  • Ge 4-6
    Eleven kan undersöka omvärlden och använder då kartor och andra geografiska källor, metoder och tekniker på ett väl fungerande sätt, samt för välutvecklade resonemang om olika källors användbarhet.

Undervisning och bedömning

Eleven arbetar med läroboken "Sol3000, åk 7" sidan 24-45 samt föreläsningar och filmer. Anteckningar och diskussioner utifrån boken, föreläsningar och filmmaterial ligger till grund för bedömningen som baseras på:

  • Muntliga diskussioner
  • Avslutande prov på jordens inre och yttre krafter.

Läroplanskopplingar

Innehåller inga läroplanspunkter

Matriser i planeringen
Världsdelarna
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback