Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska som andraspråk

·

Alla årskurser

Tusen gånger starkare

Nolhagaskolan, Alingsås · Senast uppdaterad: 27 mars 2018

SF - Svensk Film är intresserad av ungdomars tankar kring filmen Tusen gånger starkare. Därför uppmanar de ungdomar att recensera filmen och de utlovar tre biobiljetter till de mest intressanta recensionerna. Du bestämmer dig för att delta.

 

För att få tips om böcker, filmer eller musik kan det vara intressant att höra vad andra tycker. På nätet och i tidningar finns det gott om recensioner där du på förhand kan ta del av andras åsikter om sådant de läst, sett eller hört.

 

Du har bestämt dig för att delta i SFs tävling och ska nu skriva en recension.

 

 

Tänk på att en recension ska återge handlingen kortfattat. Den viktigaste delen av en recension är analysen och bedömningen av det du har sett. Dina personliga reflektioner och åsikter ska ta stor plats.

 

Skriv din recension av filmen Tusen gånger starkare. Beskriv kortfattat handlingen. Uttryck din åsikt om filmen och fördjupa dina personliga tankar och åsikter till exempel om filmens början, handling, slut och skådespelare. Ge gärna förslag på hur filmen skulle ha kunnat bli bättre.


Läroplanskopplingar

Lässtrategier för att förstå, tolka och analysera texter från olika medier. Att urskilja texters budskap, tema och motiv samt deras syften, avsändare och sammanhang.

Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar, såväl med som utan digitala verktyg.

Olika sätt att bearbeta egna och gemensamma texter till innehåll och form. Hur man ger och tar emot respons på texter.

Eleven för också enkla resonemang om verket med kopplingar till dess upphovsman och drar då till viss del underbyggda slutsatser om samband mellan verk och upphovsman.

Eleven kan skriva olika slags texter med viss språklig variation, enkel textbindning samt i huvudsak fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer.

Dessutom kan eleven ge enkla omdömen om texters innehåll, språk och uppbyggnad och utifrån respons bearbeta texter mot ökad tydlighet, kvalitet och uttrycksfullhet på ett i huvudsak fungerande sätt.

Dessutom kan eleven utifrån egna erfarenheter, olika livsfrågor och omvärldsfrågor tolka och föra utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om budskap som är tydligt framträdande och budskap som kan läsas mellan raderna i olika verk.

Eleven för också utvecklade resonemang om verket med kopplingar till dess upphovsman och drar då relativt väl underbyggda slutsatser om samband mellan verk och upphovsman.

Eleven kan skriva olika slags texter med relativt god språklig variation, utvecklad textbindning samt relativt väl fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer.

Dessutom kan eleven ge utvecklade omdömen om texters innehåll, språk och uppbyggnad och utifrån respons bearbeta texter mot ökad tydlighet, kvalitet och uttrycksfullhet på ett relativt väl fungerande sätt.

Dessutom kan eleven utifrån egna erfarenheter, olika livsfrågor och omvärldsfrågor tolka och föra välutvecklade och väl underbyggda resonemang om budskap som är tydligt framträdande och budskap som kan läsas mellan raderna eller är dolda i olika verk.

Eleven för också välutvecklade resonemang om verket med kopplingar till dess upphovsman och drar då väl underbyggda slutsatser om samband mellan verk och upphovsman.

Eleven kan skriva olika slags texter med god språklig variation, välutvecklad textbindning samt väl fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer.

Dessutom kan eleven ge välutvecklade och nyanserade omdömen om texters innehåll, språk och uppbyggnad och utifrån respons bearbeta texter mot ökad tydlighet, kvalitet och uttrycksfullhet på ett väl fungerande sätt.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter
Tusen gånger starkare

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback