Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Avbilda din hand

Skapad 2018-03-26 13:50 i Stenhammarskolan 7-9 Flen
Avbilda med innehåll och uttryck
Grundskola 7 – 9 Bild
Att avbilda innebär att du noga studerar ett föremål. Du tittar mer på föremålet än på det du ska avbilda. Du arbetar med uttryck och innehåll för att göra bilden tydlig för betraktaren.

Uppgifter

 • avbilda din hand som antingen god eller ond

Matriser

Bl
Avbilda

Rubrik 1

F
E
C
A
Berättande/informativa bilder
 • Bl  E 9
 • Bl  C 9
 • Bl  A 9
Din hand är svår att uppfatta som just en hand. Rummet runt din hand är svårt att förstå
Du har ansträngt dig att avbilda. Ibland har din lärare hjälpt dig. Din bild kan betraktaren tolka som det budskap du har haft för avsikt att gestalta den i. Rummet runt din hand är begripligt för andra.
Du har avbildat din hand. Din bild kan betraktaren tolka som det budskap du har haft för avsikt att gestalta den i. Rummet runt din hand är utvecklat
Du har avbildat din hand i en avancerad pose. Din bild kan betraktaren tydligt tolka som det budskap du har haft för avsikt att gestalta den i. Rummet runt din hand är väl utvecklat
Tekniker/verktyg/material
 • Bl  E 9
 • Bl  C 9
 • Bl  A 9
Endast en blyertspenna har du använt och inte skapat några skuggor alls.
Din hand har det uttryck som du har strävat efter. Du har utnyttjat blyertspennans valörer eller använt annat material som gör att din bilds uttryck förstärks.
Din hand har det uttryck som du har strävat efter. Du har utnyttjat blyertspennans valörer på ett sätt som visar riktigt mörka valörer samt papprets egen vithet. Skuggor och dagrar fungerar bra. Kanske har du använt annat material och fått fram samma effekt, mörker och ljus. Bildens uttryck förstärks.
Din hand har det uttryck som du har strävat efter. Du har utnyttjat blyertspennans valörer på ett välutvecklat sätt. Riktigt mörka valörer samt papprets egen vithet finns i bilden. Skuggor och dagrar är tydliga. Kanske har du använt annat material och fått fram samma effekt, mörker och ljus. Bildens uttryck förstärks.
Kombinera form, färg, bildkomposition
 • Bl  E 9
 • Bl  C 9
 • Bl  A 9
Du arbetade inte med färger eller blyertspennans möjligheter och handen hamnade på pappret på ett konstigt sätt.
Det blev en bild av en hand men du har glömt bort att tänka på kompositionen, var på pappret handen bäst skulle placeras. Det blev en lösning som funkar någorlunda. Det finns mer än endast linjer i din bild.
Du funderade först och skissade en hel del för att veta vart på pappret handen bäst skulle placeras.Du arbetade alltså medvetet med kompositionen. Lösningen fungerar riktigt bra.. Det finns en utvecklad idé om färg och form i din bild.
Du funderade och skissade noga för att veta vart på pappret handen bäst skulle placeras. Du arbetade parallellt med rummet runt handen eftersom det påverkar hela bildens uttryck.. Du arbetade medvetet med kompositionen. Lösningen fungerar mycket bra. Det finns en väl utvecklad idé om hur du arbetat med färg och form i din bild.
Idéer
 • Bl  E 9
 • Bl  C 9
 • Bl  A 9
Trots att läraren hjälpte till med möjliga idéer och perspektiv blev det aldrig en färdig bild.
Du har haft några idéer till att ge din bild innehåll. Handen har en pose som visar att den är ond eler god. Rummet som du har skapat fungerar ganska bra till handens pose.
Du har haft idéer till att ge din bild innehåll. Handen har en pose som visar att den är ond eler god. Det finns mer innehåll i bilden som gör att handens uttryck förstärks och blir begripligt. Rummet runt handen fungerar och ger än mer uttryck till handen.
Du har haft flera idéer till att ge din bild innehåll. Idéerna har du utvecklat och de förstärker verkligen uttrycket i bilden. Det finns ett väl utvecklat innehåll i bilden som gör att handens uttryck förstärks och blir begripligt. Rummet runt handen fungerar och ger än mer uttryck till handen.
Omdöme, reflektion
 • Bl  E 9
 • Bl  C 9
 • Bl  A 9
Reflektionen är mycket kortfattad och du har inte skrivit något om varken uttryck eller innehåll.
Du har skrivit en reflektion om din arbetsprocess. Det du har skapat i bilden berättar du om. Du skriver om bildens uttryck (hur stämningen i bilden upplevs) och innehåll (bildelement som förstärker bilden).
Du har skrivit en utvecklad reflektion om din arbetsprocess. Det du har skapat i din bild berättar du om på ett sätt som visar att det är viktigt att läsaren förstår vad du har haft för tanke. Du skriver om bildens betydelsefulla uttryck och innehåll.
Du har skrivit en välutvecklad reflektion om din arbetsprocess. Det du har skapat i din bild berättar du om på ett sätt som visar att det är viktigt och nödvändigt att läsaren förstår din tanke. Du skriver om bildens betydelsefulla uttryck och innehåll. Du har också beskrivit bildens kvalitet och de alternativ du hade. Det framgår varför ditt arbete blev som det blev och dina tankar bakom.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: