Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Fysik

·

Årskurs:

7

Elektricitet år 7

Strandskolan, Tyresö [Inactive] - slutgallrad · Senast uppdaterad: 13 april 2018

Under tiden vi jobbar med detta arbetsområde kommer du att lära dig vad elektricitet är, hur ett batteri fungerar, vad som händer när det åskar och varför det sprakar när man tar på sig en fleecetröja. Du kommer att undersöka och konstruera elektriska kretsar med batterier och lära dig hur de kan kopplas, hur man ritar och följer kopplingsscheman. Utöver detta kommer vi att tittat på vikten av elsäkerhet och arbetar med Phet.colorado.edu

1. Elektricitet

I detta arbetsområde arbetar vi med begreppen elektrisk laddning, statisk elektricitet, spänning, ström, seriekoppling, parallellkoppling, sluten krets, resistens.

Hur kopplar man efter ett kopplingsschema? Hur kan en ballong fastna på väggen efter att du har gnidit den mot väggen? Hur bildas åska och vad är det för något? Vad behöver man tänka på i sin vardag kring elsäkerhet? 

2. Förankring i läroplanen och kursplanens syftestext

3. Innehåll i undervisningen - centralt innehåll

4. Arbetssätt

Genomgångar och laborationer. Kap 2 i fysikboken. Läsning av texterna samt studieuppgifter i boken vartefter. Vi kommer att besöka Tekniska museets utställning "spelet om energin". 

5. Bedömning

Prov onsdag 23/5

I provet bedöms förmågan att kunna använda fysikens begrepp, teorier och modeller för att  förklara och beskriva elektriska samband i vardagen, naturen och samhället.

6. Kunskapskrav

Se matrisen nedan.

Arbetsmaterial till eleverna

 


Läroplanskopplingar

använda fysikens begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara fysikaliska samband i naturen och samhället.

Sambanden mellan spänning, ström, resistans och effekt i elektriska kretsar och hur de används i vardagliga sammanhang.

Matriser i planeringen
Elektricitet år 7
Uppgifter
Fysikprov elektricitet onsdag 23/5

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback