Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Elektricitet år 7

Skapad 2018-04-03 14:49 i Strandskolan Tyresö
Grundskola 7 Fysik
Under tiden vi jobbar med detta arbetsområde kommer du att lära dig vad elektricitet är, hur ett batteri fungerar, vad som händer när det åskar och varför det sprakar när man tar på sig en fleecetröja. Du kommer att undersöka och konstruera elektriska kretsar med batterier och lära dig hur de kan kopplas, hur man ritar och följer kopplingsscheman. Utöver detta kommer vi att tittat på vikten av elsäkerhet och arbetar med Phet.colorado.edu

Innehåll

1. Elektricitet

I detta arbetsområde arbetar vi med begreppen elektrisk laddning, statisk elektricitet, spänning, ström, seriekoppling, parallellkoppling, sluten krets, resistens.

Hur kopplar man efter ett kopplingsschema? Hur kan en ballong fastna på väggen efter att du har gnidit den mot väggen? Hur bildas åska och vad är det för något? Vad behöver man tänka på i sin vardag kring elsäkerhet? 

2. Förankring i läroplanen och kursplanens syftestext

3. Innehåll i undervisningen - centralt innehåll

4. Arbetssätt

Genomgångar och laborationer. Kap 2 i fysikboken. Läsning av texterna samt studieuppgifter i boken vartefter. Vi kommer att besöka Tekniska museets utställning "spelet om energin". 

5. Bedömning

Prov onsdag 23/5

I provet bedöms förmågan att kunna använda fysikens begrepp, teorier och modeller för att  förklara och beskriva elektriska samband i vardagen, naturen och samhället.

6. Kunskapskrav

Se matrisen nedan.

Arbetsmaterial till eleverna

 

Uppgifter

  • Fysikprov elektricitet onsdag 23/5

Kopplingar till läroplanen

  • Syfte
  • använda fysikens begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara fysikaliska samband i naturen och samhället.
    Fy
  • Centralt innehåll
  • Sambanden mellan spänning, ström, resistans och effekt i elektriska kretsar och hur de används i vardagliga sammanhang.
    Fy  7-9

Matriser

Fy
Elektricitet år 7

E
C
A
Fysikaliska sammanhang, begrepp, modeller & teorier
Eleven har **grundläggande** kunskaper om energi, materia, universums uppbyggnad och utveckling och andra fysikaliska sammanhang och visar det genom att **ge exempel och beskriva** dessa med **viss** användning av fysikens begrepp, modeller och teorier.
Eleven har **goda** kunskaper om energi, materia, universums uppbyggnad och utveckling och andra fysikaliska sammanhang och visar det genom att **förklara och visa på samband inom** dessa med **relativt god** användning av fysikens begrepp, modeller och teorier.
Eleven har **mycket goda** kunskaper om energi, materia, universums uppbyggnad och utveckling och andra fysikaliska sammanhang och visar det genom att **förklara och visa på samband inom** dessa **och något generellt drag** med **god** användning av fysikens begrepp, modeller och teorier.
Fysikaliska samband i vardagsliv & sammhälle
Eleven kan föra **enkla och till viss del** underbyggda resonemang där företeelser i vardagslivet och samhället kopplas ihop med krafter, rörelser, hävarmar, ljus, ljud och elektricitet och visar då på **enkelt identifierbara** fysikaliska samband.
Eleven kan föra **utvecklade och relativt väl** underbyggda resonemang där företeelser i vardagslivet och samhället kopplas ihop med krafter, rörelser, hävarmar, ljus, ljud och elektricitet och visar då på **förhållandevis komplexa** fysikaliska samband.
Eleven kan föra **välutvecklade och väl** underbyggda resonemang där företeelser i vardagslivet och samhället kopplas ihop med krafter, rörelser, hävarmar, ljus, ljud och elektricitet och visar då på **komplexa** fysikaliska samband.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: