Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Bild

·

Årskurs:

4 - 6

Den konstigaste konsten

Hedeskolan Kattegatt, Kungsbacka Förskola & Grundskola - slutgallrad · Senast uppdaterad: 5 april 2018

Nu kommer vi att jobba med surrealism. Genom att lära oss mer om -ismen (konstriktningen) ska eleverna både i grupp och enskilt få testa på att skapa konstiga och fantasifulla konstverk!

Uppstart:

Uppgift 1 (enskild uppgift): 

Du ska utgå från någonting vardagligt, det skulle tillexempel kunna vara en frukt eller ett djur. Med hjälp av kollageteknik och måleri ska du sedan förvandla ditt vardagliga ting (eller djur) till en spännande surrealistisk målning.

1. Måla ett vardagligt ting eller djur med färgpennor eller torrpastell.

2. Klipp ut bilder (och eventuellt bokstäver och text) ur tidningar och klistra in i din bild för att göra den surrealistisk. Det skulle exempelvis kunna vara att du klipper ut ögon och sätter på ditt målade äpple.

3. Måla dit detaljer med tuschpennor. Om vi utgår från exemplet med äpplet, så skulle du kunna måla dit huggtänder med svart tusch.

 

Uppgift 2 (gruppuppgift):

Utifrån den inspiration ni har delat med varandra i "hemläxan" och det enskilda arbetet ni gjort i bildsalen ska ni nu skapa stora surrealistiska verk i grupp. Tanken är att vi gemensamt med textilslöjden kommer att ha en mindre utomhus vernissage, där ni får bjuda in en gäst(er).

1. Gör en tankekarta (en "mindmap") där ni utgår från en cirkel med texten: surrealism. Låt alla i gruppen komma med idéer om vad som ska vara med i bilden. Eran tankekarta är INTE klar förrän alla i gruppen har bidragit med en idé.

2. Dela upp pappret i 4 rutor. Varje elev är ansvarig för en ruta, men ni har gemensamt ansvar för helheten. Tanken är alltså att alla rutor måste hänga ihop. Ex: Anna målar en korgen på en luftballong i sin ruta längst ner på pappret och då måste Aina måla själva ballongen i sin ruta ovanför. 

3. Bestäm gemensamt hur ni vill färglägga er bild. Hela bilden måste vara noggrant färglagd!

4. Ni ska hitta på en gemensam saga (eller beskrivning) av er bild som ni ska spela in på Ipad. Ex: Bilden föreställer den förtrollade skogen. Räven som bor här är tvåhundra år gammal och äter bara grönsaker. Han bjuder ofta in hästen att ta en tur med hans luftballong...

 

Centralt innehåll:

  • Framställning av berättande och informativa bilder, till exempel serier och illustrationer till text.
  • Teckning, måleri, tryck och tredimensionellt arbete.
  • Återanvändning av bilder i eget bildskapande, till exempel i collage och bildmontage. 
  • Olika element som bygger upp och skapar rumslighet i bilder, till exempel linjer och färg och hur dessa kan användas i bildskapande arbete. 
  • Konst-, dokumentärbilder och arkitektoniska verk från olika tider och kulturer, hur de är utformade och vilka budskap de förmedlar.

Läroplanskopplingar

skapa bilder med digitala och hantverksmässiga tekniker och verktyg samt med olika material,

analysera historiska och samtida bilders uttryck, innehåll och funktioner.

Framställning av berättande och informativa bilder, till exempel serier och illustrationer till text.

Teckning, måleri, tryck och tredimensionellt arbete.

Återanvändning av bilder i eget bildskapande, till exempel i collage och bildmontage.

Olika element som bygger upp och skapar rumslighet i bilder, till exempel linjer och färg och hur dessa kan användas i bildskapande arbete.

Konst-, dokumentärbilder och arkitektoniska verk från olika tider och kulturer, hur de är utformade och vilka budskap de förmedlar.

Matriser i planeringen
Den konstigaste konsten
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback