Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Biologi - Sex och samlevnad

Skapad 2018-04-09 14:07 i Hamburgsundskolan Tanum
Sex och samlevnad inom biologiämnet.
Grundskola 7 Biologi
Kärlek, relationer, sexualitet och samlevnad är vad eleverna kommer att arbeta med i NO-undervisningen under en period på 2 veckor.

Innehåll

Veckan innan påsklovet och veckan efter påsklovet arbetar eleverna med sex och samlevnad inom biologin. Eleverna fick veckan innan påsklovet undervisning om människokroppen, puberteten och vad det innebär, sexualitet, sex och samlevnad samt preventivmedel. 

Eleverna får också se filmen Hipp Hipp Hora som ett underlag till diskussioner mellan varandra som behandlar filmens innehåll. Filmen handlar om elever som börjar klass 7 och genom filmern får man följa en huvudperson, Sofie. Sofie står inför många prövningar och filmen behandlar bra dilemman och situationer som eleverna får diskutera och ta ställning i.

Senare kommer eleverna få genom muntliga lektioner, film och diskussioner få undervisning kring människans reproduktion, relationer, olika identiteter, jämställdhet etc som ingår i sex och samlevnadsundervisningen.

Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • använda kunskaper i biologi för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör hälsa, naturbruk och ekologisk hållbarhet,
  Bi
 • Centralt innehåll
 • Kroppens celler, organ och organsystem och deras uppbyggnad, funktion och samverkan. Evolutionära jämförelser mellan människan och andra organismer.
  Bi  7-9
 • Människans sexualitet och reproduktion samt frågor om identitet, jämställdhet, relationer, kärlek och ansvar. Metoder för att förebygga sexuellt överförbara sjukdomar och oönskade graviditeter på individnivå, på global nivå och i ett historiskt perspektiv.
  Bi  7-9
 • Kunskapskrav
 • Eleven kan samtala om och diskutera frågor som rör hälsa, naturbruk och ekologisk hållbarhet och skiljer då fakta från värderingar och formulerar ställningstaganden med enkla motiveringar samt beskriver några tänkbara konsekvenser.
  Bi  E 9
 • I diskussionerna ställer eleven frågor och framför och bemöter åsikter och argument på ett sätt som till viss del för diskussionerna framåt.
  Bi  E 9
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: