Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Att fly från sitt land

Skapad 2018-04-10 13:35 i Björkvallsskolan Uppsala
Grundskola 9 Svenska
Tänk om det blev krig i Norden. Vart skulle du ta vägen? Det finns olika anledningar som driver människor att lämna sitt hemland och söka sig en framtid någon annanstans. Från mitten av 1800-talet till tidigt 1920-tal lämnade ungefär 1,5 miljoner svenskar Sverige och flyttade främst till USA. En av orsakerna till detta var svåra missväxtår under 1860-talet.

Innehåll

Såhär kommer vi att arbeta:

Vi kommer att diskutera orsaker till varför människor väljer att fly från sitt hemland. Vi kommer även att fördjupa oss i olika texter som berör temat.

 

Texter & filmer som ingår i arbetsområdet:

Om det var krig i Norden (Janne Teller) - läsa och diskutera tillsammans. Arbete med reflekterande frågor under läsningen samt gruppdiskussion efter läsningen.

Utdrag ur Utvandrarna & Invandrarna (Vilhelm Moberg)

Delar av filmerna Utvandrarna & Invandrarna (Jan Troell)

Sångtexter från musikalen Kristina från Duvemåla (Benny Andersson/Björn Ulvaeus)

Vi sålde våra hemman (emigrantvisa från mitten av 1800-talet)

Delar av TV-serien Bye Bye Sverige! med Erik Haag och Lotta Lundgren

Delar av TV-serien Allt för Sverige med Anders Lundin

 

När arbetsområdet är avslutat ska du:

- Ha fått möjlighet att sätta dig in i en annan människas situation, genom läsandet av och arbete med texten Om det var krig i Norden

- Ha utökat dina kunskaper om mänskliga rättigheter, framförallt gällande flyktingars situation, genom läsandet av och arbetet med texten Om det var krig i Norden

- Ha läst skönlitteratur som belyser människors levandsvillkor under olika tider (Om det var krig i Norden, Utvandrarna, Invandrarna, Vi sålde våra hemman)

- Ha funderat över hur olika verk påverkats av den tid de tillkommit i (Vi sålde våra hemman, Utvandrarna, Invandrarna)

- Dessutom ska du ha fått en inblick i hur en historisk händelse kan skildras på olika sätt under olika tider och i olika former (Utvandrarna, Invandrarna, Kristina från Duvemåla, Bye Bye Sverige!) samt hur en händelse kan ge avtryck längre fram i historien (Allt för Sverige)

 

Kopplingar till läroplanen

 • kan göra och uttrycka medvetna etiska ställningstaganden grundade på kunskaper om mänskliga rättigheter och grundläggande demokratiska värderingar samt personliga erfarenheter,
  Gr lgr11
 • kan leva sig in i och förstå andra människors situation och utvecklar en vilja att handla också med deras bästa för ögonen, och
  Gr lgr11
 • Syfte
 • läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften,
  Sv
 • Centralt innehåll
 • Skönlitteratur för ungdomar och vuxna från olika tider, från Sverige, Norden och övriga världen. Skönlitteratur som belyser människors villkor och identitets- och livsfrågor. Lyrik, dramatik, sagor och myter.
  Sv  7-9
 • Några skönlitterärt betydelsefulla ungdoms- och vuxenboksförfattare från Sverige, Norden och övriga världen och deras verk, samt de historiska och kulturella sammanhang som verken har tillkommit i.
  Sv  7-9
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: