👋🏼 Var med och förbättra Skolbanken med oss på Unikum. Svara på formuläret här
Syftet med arbetet:
I arbetet kommer vi att fokusera på tekniken i vardagen, hur tekniken utvecklats historiskt sett samt hur man kan lösa olika behov och problem med hjälp av teknik. I undervisningen kommer du vid flera tillfällen ges möjlighet och förutsättningar att utveckla egna tekniska idéer och lösningar.
Så här kommer vi att arbeta:
-Se film
-Läsa texter
-Läraren "föreläser" och berättar
-Diskutera
-Pröva att skapa egna tekniska konstruktioner
Begreppslista för området:
mekanik funktion
elektricitet friktion
friktion kraft
hävstång material
kil bro; hängbro, balkbro, valvbro
hjul
lutande plan
skruv
Det här kommer du att få lära dig:
Några begrepp som är viktiga att kunna för att du ska kunna uttrycka dig kring ämnet teknik och olika tekniska lösningar. Du kommer att lära dig genom att vi tillsammans sätter ord på de olika begreppens innebörd vartefter de är aktuella i undervisningen. Du kommer att kunna visa dina kunskaper om dessa begrepp i samtal om praktiska uppgifter.
Om olika material, deras egenskaper samt hur de kan fogas samman till tekniska lösningar. Det här kommer du att få öva och pröva genom de olika praktiska uppgifter vi har i arbetet, vid dessa tillfällen kommer du också att kunna visa din kunskap kring detta. Du kommer, till exempel, få bygga och konstruera med hjälp av tandpetare och kikärtor samt skapa en uppfinning som innehåller någon/några av "de fem enkla maskinerna" (kil, hjul, hävstång, skruv, lutande plan). Vad gäller den senare uppgiften kommer du även att visa din kunskap när du skapar ett lärloggsinlägg och dokumenterar kring den uppfinning du skapat tillsammans med en kamrat.
Så här kommer vi att arbeta med tekniktemat:
-Genomgångar av läraren
-Resonera i grupp
-Se film
-Praktiska uppgifter som utförs i grupp, t.ex bygga broar, konstruera med tändstickor och kikärtor
-Viss dokumentation i Unikum i lärlogg och uppgift