👋🏼Vi håller på att göra om Skolbanken med nytt gränssnitt och nya förbättrade funktioner! Ta en smygtitt på Nya Skolbanken här

Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Hållfasthetslära

Skapad 2018-04-19 14:41 i Malmaskolan Uppsala
Grundskola 4 – 6 Teknik
Vi ska lära oss om hur man kan bygga hus, broar och torn så att de kan stå länge. Vad är det som gör att vi har kvar byggnader från länge sedan i vissa områden, men inte i andra?

Innehåll

Vi ska lära oss om varför man väljer ett visst material till olika typer av byggnader och på olika platser på jorden.

Vi ska lära oss om vilka egenskaper olika material har, hur hur man måste ta hänsyn till det när man väljer byggnadsmaterial.

Vi ska lära oss om vilka former som kan påverka hållfastheten.

Vi ska lära oss om hur vi har byggt förr i tiden, och hur vi kan bygga nu. Vad är det som gör att vi kan bygga på ett annat sätt nu för tiden, som t.ex material och verktyg.   

 

För att visa vad du kan kommer du att få ett kort prov, där du ska svara på frågor om hur vi byggt förr i tiden och vilka verktyg vi hade tillgång till. Du ska också få hitta på en egen byggnad som du skulle vilja bygga och skriva och rita om hur du skulle konstruera den.

Matriser

Tk
Hållfasthetslära

Nivå 1
Nivå 2
Nivå 3
Hållfasta konstruktioner
I din byggnad väljer du minst ett material och du kan ge ett exempel på något du måste tänka på i din konstruktion för att den ska bli så hållbar som möjligt.
I din byggnad väljer du minst två material och du kan berätta något om varför du gör det valet. Du kan ge några exempel på något du måste tänka på i din konstruktion för att den ska bli så hållbar som möjligt.
I din byggnad väljer du minst två material och du kan förklara varför du gör det valet. Du kan ge några exempel på något du måste tänka på i din konstruktion för att den ska bli så hållbar som möjligt, och förklara hur du tänker kring detta.
Teknik förr och nu
Du vet varför man har använt olika byggnadsmaterial vid olika tidsepoker. Du kan berätta kort om varför byggnader ser annorlunda ut nu jämfört med i historien.
Du vet varför man har använt olika byggnadsmaterial vid olika tidsepoker och du kan berätta om något material. Du kan berätta om varför byggnader ser annorlunda ut nu jämfört med i historien.
Du vet varför man har använt olika byggnadsmaterial vid olika tidsepoker och du kan förklara vad det finns för fördelar med de olika materialen. Du kan berätta om varför byggnader ser annorlunda ut nu jämfört med i historien.