Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska

·

Årskurs:

7 - 9

Arbetsområde sagor

Ytterbyskolan, Kungälv · Senast uppdaterad: 20 april 2018

I det här arbetsområdet kommer vi att arbeta med sagor. Vad är utmärkande drag i en saga? Och hur man skriver en?

Arbetsområdet är uppdelat i tre delar. 

Del 1: Genomgång av sagors kännetecken och typiska verk i genren. Sedan kommer vi att läsa några sagor och analysera dem utifrån punkterna vi gått igenom på genomgången. Vi kommer också göra en liten gruppövning för att arbeta lite djupare med sagorna.

 

Del 2: I del 2 kommer du att få arbeta med en saga du själv valt och skriva en kort sammanfattning samt analys. I grupper kommer vi sedan diskutera de olika sagorna utifrån de sammanfattningar och analyser vi gjort.

 

Del 3: I den avslutande delen kommer det att vara helt individuellt arbete. Det är både en skriftlig och muntlig uppgift. Du kommer att få skriva egen saga som följer sagans form och typiska innehåll för att sedan göra en kort muntlig introduktion av din saga inför klassen.

 

Syfte: Syftet med uppgiften är att påbörja tänkandet kring berättande texter. Då vi hittills har skrivit sakprosa-texter. Syftet är också att fortsätta arbetet med läsförståelse och resonemang kring olika texttyper och dess budskap. 


Läroplanskopplingar

formulera sig och kommunicera i tal och skrift,

läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften,

urskilja språkliga strukturer och följa språkliga normer, och

Lässtrategier för att förstå, tolka och analysera texter från olika medier. Att urskilja texters budskap, tema och motiv samt deras syften, avsändare och sammanhang.

Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar, såväl med som utan digitala verktyg.

Redigering och disposition av texter med hjälp av digitala verktyg. Olika funktioner för språkbehandling.

Språkets struktur med stavningsregler, skiljetecken, ordklasser och satsdelar.

Att leda ett samtal, formulera och bemöta argument samt sammanfatta huvuddragen i vad som sagts.

Muntliga presentationer och muntligt berättande för olika mottagare, om ämnen hämtade från skola och samhällsliv. Anpassning av språk, innehåll och disposition till syfte och mottagare. Olika hjälpmedel, till exempel digitala medier och verktyg, för att planera och genomföra muntliga presentationer.

Skönlitteratur för ungdomar och vuxna från olika tider, från Sverige, Norden och övriga världen. Skönlitteratur som belyser människors villkor och identitets- och livsfrågor. Lyrik, dramatik, sagor och myter.

Texter som kombinerar ord, bild och ljud, och deras språkliga och dramaturgiska komponenter. Hur uttrycken kan samspela med varandra, till exempel i tv-serier, teaterföreställningar och webbtexter.

Genom att göra välutvecklade sammanfattningar av olika texters innehåll med god koppling till tidsaspekter, orsakssamband och andra texter visar eleven mycket god läsförståelse.

Dessutom kan eleven utifrån egna erfarenheter och referensramar samt olika livsfrågor och omvärldsfrågor tolka och föra välutvecklade och väl underbyggda resonemang om budskap som är tydligt framträdande och budskap som kan läsas mellan raderna eller är dolda i olika verk.

Eleven kan skriva olika slags texter med god språklig variation, välutvecklad textbindning och väl fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer.

De berättande texter eleven skriver innehåller välutvecklade gestaltande beskrivningar och berättargrepp samt dramaturgi med komplex uppbyggnad.

Genom att kombinera olika texttyper, estetiska uttryck och medier så att de olika delarna samspelar på ett ändamålsenligt och effektivt sätt kan eleven förtydliga, förstärka och levandegöra sina texters budskap.

Eleven kan samtala om och diskutera varierande ämnen genom att ställa frågor och framföra åsikter med välutvecklade och väl underbyggda argument på ett sätt som för samtalen och diskussionerna framåt och fördjupar eller breddar dem.

Dessutom kan eleven förbereda och genomföra välutvecklade muntliga redogörelser med väl fungerande struktur och innehåll och god anpassning till syfte, mottagare och sammanhang.

Matriser i planeringen
Sagor
Uppgifter
Skritlig - skriva egen saga
Muntlig - presentera egen saga

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback