Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Geografi Åk7 av Jessica Karlsson

Skapad 2018-04-22 06:36 i Norrtullskolan åk 7-9 Söderhamn
Grundskola 7 – 9 Geografi
I det här arbetet så ska du arbeta med kartan och dess uppbyggnad, Europas namngeografi och jordens inre och yttre krafter.

Innehåll

Vad ska vi göra?

 • Jordklotet och kartan (jordgloben, kartan, olika sätt att rita kartan, GIS, GPS)
 • Vattnet på vår jord (havet, havets botten)
 • Jordens inre och yttre krafter
 • Namngeografi (Europa)

Hur ska vi arbeta med detta? Du kommer ha 3 lektioner i veckan under en nioveckorsperiod (- eventuella lovdagar/studiedag osv). På dessa lektioner ska du arbeta med olika geografiska begrepp, ha föreläsningar (Powerpoint), se på film samt arbeta i arbetshäften. När du arbetar med namngeografi så kommer du göra detta på datorn (www.seterra.net/sv) och träna dina kunskaper i Europas länder, huvudstäder, berg och hav.

Varför ska vi jobba med detta?

Undervisningen i geografi ska syfta till att du som elev ska utveckla kunskaper om geografiska förhållanden och kunna se världen ur ett helhetsperspektiv. Du ska utveckla dina kunskaper om jordens klimat – och vegetationsförhållanden samt på vilket sätt klimatet påverkar människors levnadsvillkor. Du ska även kunna namn och lägen på världskartans viktigare länder, vatten, öar osv. Dessutom ska du kunna se hur kartan är uppbyggd och ”lära dig hitta” i kartboken. För att förstå geografi är det viktigt att lära sig centrala och geografiska begrepp för att kunna samtala, skriva och läsa geografi. Du ska även undersöka sårbara platser och naturgivna hot och vilka konsekvenser detta kan få för natur- och kulturlandskapet.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 


 

 

Uppgifter

 • Powerpoint kartan

 • Powerpoint vår planet

 • Powerpoint oceanerna

Matriser

Ge
Geografi Åk7

E
C
A
Du har kunskaper..
 • Ge  E 9
Du har grundläggande kunskaper om samspelet mellan människa, samhälle och naturen.
Du har goda kunskaper om samspelet mellan människa, samhälle och naturen.
Du har mycket goda kunskaper om samspelet mellan människa, samhälle och naturen.
Använda begrepp
 • Ge  E 9
Du kan använda geografiska begrepp (ex. latitud, longitud, gradnät, tidzon, GIS, koordinater, selektera, endogena, exogena osv.)på ett ganska bra sätt
Du kan använda geografiska begrepp (ex. latitud, longitud, gradnät, tidzon, GIS, koordinater, selektera, endogena, exogena osv.)på ett bra sätt
Du kan använda geografiska begrepp (ex. latitud, longitud, gradnät, tidzon, GIS, koordinater, selektera, endogena, exogena osv.)på ett mycket bra sätt
Använda och diskutera källor
 • Ge  E 9
Du kan använda teorier, kartor och andra källor (ex GIS) på ett enkelt sätt för att undersöka omvärlden. Du diskuterar på ett enkelt sätt om informationen och källorna är pålitliga och viktiga.
Du kan använda teorier, kartor och andra källor (ex GIS) på ett bra sätt för att undersöka omvärlden. Du diskuterar på ett utvecklat sätt om informationen och källorna är pålitliga och viktiga.
Du kan använda teorier, kartor och andra källor (ex GIS) på ett mycket bra sätt för att undersöka omvärlden. Du diskuterar på ett välutvecklat sätt om informationen och källorna är pålitliga och viktiga.
Kunskaper namngeografi
 • Ge  E 9
Du har grundläggande kunskaper om geografiska namn i världsdelarna (Europa) Du beskriver och jämför på ett ganska bra sätt var saker ligger och hur stora de är.
Du har goda kunskaper om geografiska namn i världsdelarna (Europa) Du beskriver och jämför på ett bra sätt var saker ligger och hur stora de är.
Du har mycket goda kunskaper om geografiska namn i världsdelarna (Europa) Du beskriver och jämför på ett mycket bra sätt var saker ligger och hur stora de är.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: