Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska som andraspråk

·

Årskurs:

7 - 9

Skriv en insändare!

Ale Gymnasium, Ale · Senast uppdaterad: 9 maj 2023

Det är viktigt i en demokrati att alla får uttrycka sina åsikter, och att man känner att man har en chans att påverka andra. Det är också ett kunskapskrav i kursen Svenska som Andraspråk, både muntligt: "Jag kan hålla med om och säga emot vad andra säger och argumenterar då på ett passande sätt i olika samtal", och skriftligt: "Jag kan skriva om mina åsikter och motivera varför jag tycker så". I det här projektet ska vi först studera olika INSÄNDARE och sedan skriva egna. En insändare är en argumenterande text. Det betyder att man talar om vad man tycker. Men man ska också försöka få andra att tycka likadant, och då räcker det inte med att bara komma med en åsikt. Man måste också ge argument, det vill säga man behöver visa varför man tycker på ett visst sätt. Nu är det dags för dig att påverka! Tänk på att det är en process att skriva - du kommer alltså att få arbeta om din text flera gånger innan den är klar. Men du får skicka in den till tidningen när den är helt klar. Lycka till!

Arbetsordning

  1. Vi ser en film om insändare:
    https://www.youtube.com/watch?v=TkNZyHOLYpA
  2. Vi studerar några exempel på insändare, vi läser i olika tidningar.
  3. Vi skriver tillsammans en lista på olika uttryck som man kan använda sig av när man argumenterar - när man håller med eller säger emot. Listan sätter vi upp i klassrummet.
  4. Vi brainstormar åsikter om ett ämne och skriver en insändare tillsammans.
  5. Vi rättar texten tillsammans.
  6. Vi kollar vår text mot checklistan här i planeringen.
  7. Nu är det din tur att arbeta självständigt:  Du väljer ett ämne du vill skriva om och gör en mindmap kring ämnet.
  8. Du skriver insändaren enligt mallen här nedanför.
  9. Du rättar din insändare och kollar den mot checklistan innan du lämnar in till läraren.
  10. När läraren tittat på den och den är helt klar, kan du skicka in din insändare till en eller flera tidningar. ( frivilligt).

Vad är en insändare?

En insändare skriver man för att man har något att säga, en speciell åsikt om ett visst ämne.

 

RUBRIK

- Skriv en kort men kraftfull rubrik som tydligt säger vad insändaren handlar om.

INLEDNING

- I inledningen beskriver du din tes, det vill säga problemet eller ämnet och din åsikt om denna.

- Inledningen ska fånga läsarnas intresse och presentera din åsikt/ditt budskap. Inledningen ska få läsaren att vilja läsa vidare om vad du har att säga.

HUVUDTEXT

- I huvudtexten ska du övertyga läsaren om att din åsikt är rätt och motivera varför. Det gör du genom att presentera dina argument

- Presentera flera argument, ett i taget. Ha gärna med fakta eller statistik som "bevisar" din tes.

- Presentera några motargument och svara på dem.

AVSLUTNING

- Sammanfatta dina argument och kom med förslag på lösningar till problemet.

- Skriv under insändaren med din signatur


Läroplanskopplingar

Gemensam och enskild läsning. Läsrelaterade aktiviteter och strategier för att förstå, tolka och analysera texter från olika medier. Att urskilja texters budskap, tema och motiv samt deras syfte, avsändare och sammanhang. Att urskilja innehåll som kan vara direkt uttalat eller indirekt uttryckt i texten.

Gemensamt och enskilt skrivande. Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar.

Sakprosatexter för ungdomar och vuxna. Beskrivande, förklarande, utredande, instruerande och argumenterande texter. Texternas syfte, innehåll, uppbyggnad och språkliga drag samt deras ord och uttryck. Kombinationer av olika texttyper.

Ord och begrepp för att på ett varierat sätt uttrycka känslor, kunskaper och åsikter. Ords och begrepps nyanser och värdeladdning.

Eleven skriver olika slags texter med viss språklig variation, i huvudsak fungerande struktur och innehåll samt viss anpassning till texttyp, syfte, mottagare och sammanhang. Eleven följer språkliga normer på ett i huvudsak fungerande sätt. Elevens texter kan i olika grad innehålla andraspråksdrag beroende på den innehållsliga och tankemässiga komplexiteten.

Matriser i planeringen
Skriv en insändare! Checklista!
Uppgifter
Uppgift 1
Exempel på insändare
Insändare

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback