Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Matematik

·

Årskurs:

1

Längd

Nåntunaskolan, Uppsala · Senast uppdaterad: 25 april 2018

Förr tog vi reda på hur långt något var genom att t.ex. använda oss av våra tummar, händer och fötter. Men är alla tummar, händer och fötter lika långa? Och vad är en meter? Under arbetet med längd kommer vi lära oss mer om vad vi använder för något nu för tiden för att veta hur långt något är.

 

Så här kommer vi att arbeta:

Under arbetet med längd så kommer vi ha vår utgångspunkt i Pixel 1a. Vi kommer att inleda arbetet med att mäta med äldre måttenheter så som tum, handsbredd, fot, famn och steg. Med utgångspunkt i en jämförelse av våra resultat av äldre måttenheter kommer vi att komma in på de längdenheter vi använder idag. Eleverna kommer att få bekanta sig med måttenheterna centimeter (i form av plockisar/centikuber) samt meter genom att mäta med hjälp av centikuber. På skolgården kommer vi att samla saker som är längre och kortare än 1 meter samt ungefär 1 meter och på så sätt lära oss att uppskatta hur lång 1 meter är.

Mål för arbetsområdet:

Efter arbetet med längd kan du:

- mäta föremål med hjälp av äldre måttenheter och cm (i form av plockisar/centikuber)

- ta ställning till vilken måttenhet som är bäst att använda när man ska mäta längd på olika givna föremål

- uppskatta längd på olika föremål

Så här kommer arbete att bedömas:

Jag kommer att titta på ditt arbete i boken och hur du arbetar under lektionen. Arbetet avslutas med en diagnos i Pixel 1a.


Läroplanskopplingar

Jämförelser och uppskattningar av matematiska storheter. Mätning av längd, massa, volym och tid med vanliga nutida och äldre måttenheter.

Eleven kan göra enkla mätningar, jämförelser och uppskattningar av längder, massor, volymer och tider och använder vanliga måttenheter för att uttrycka resultatet.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback