Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Fysik, Biologi, Kemi

·

Årskurs:

5

Kroppen

Fäladsskolan, Lunds för- och grundskolor · Senast uppdaterad: 24 april 2018

Hur fungerar vår kropp?? Vi går igenom kroppens olika system och hur de hör ihop!

Elevens del

Beskrivning av arbetsområdet

 Under en stor del av vårterminen kommer eleverna att lära sig om kroppen, hur den ser ut och hur den fungerar. Vi kommer att ta upp följande områden:

  • Cellen och DNA
  • Kroppens stora system - hur de fungerar och samverkar; matspjälkningskanalen, luftvägarna, blodomloppet, reningsverket, skelettet, musklerna, hjärnan och nervsystemet. 
  • Sjukdomar - vad som orsakar dem, symptom och behandling
  • Ögat och ljus - hur fungerar ögat och vad är ljus
  • Örat och ljud - hur fungerar örat och vad är ljud
  • Några naturvetenskapliga upptäckter inom området
  • Hälsa - vikten av sömn, matvanor, relationer och fysisk aktivitet
  • Matens innehåll och betydelse för hälsan
  • Sex och samlevnad
  • Identitet, jämställdhet, sunda relationer, kärlek och ansvar gentemot andra

Elevens mål

Ni ska kunna:

  • använda och förstå de begrepp vi använt i arbetsområdet
  • förklara hur kroppen fungerar med de system vi tagit upp
  • ge exempel på några vanliga sjukdomar och hur man kan bota dem
  • planera, genomföra och dokumentera experiment om ljud och ljus
  • reflektera och samtala kring vad som behövs för en god hälsa
  • reflektera och samtala kring identitet och sunda relationer

Arbetssätt/Undervisning

  • genomgångar, diskussioner och samtal i helklass och mindre grupper
  • arbete individuellt, i par och i grupper
  • förklarande filmer och bilder som komplement till lärarens genomgångar
  • experiment och dokumentation

Bedömning

Ni kommer att bedömas kontinuerligt baserat på deltagande och presterande under lektionerna

Reflektion

I slutet av vissa lektioner reflekterar vi över lektionens innehåll och vilka slutsatser vi har kunnat dra av det som tagits upp

 


Läroplanskopplingar

kan använda kunskaper från de naturvetenskapliga, tekniska, samhällsvetenskapliga, humanistiska och estetiska kunskapsområdena för vidare studier, i samhällsliv och vardagsliv,

kan lära, utforska och arbeta både självständigt och tillsammans med andra och känna tillit till sin egen förmåga,

använda kunskaper i biologi för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör hälsa, naturbruk och ekologisk hållbarhet,

använda biologins begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara biologiska samband i människokroppen, naturen och samhället.

genomföra systematiska undersökningar i fysik, och

använda fysikens begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara fysikaliska samband i naturen och samhället.

använda kunskaper i kemi för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör energi, miljö, hälsa och samhälle,

använda kemins begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara kemiska samband i samhället, naturen och inuti människan.

Hur den psykiska och fysiska hälsan påverkas av sömn, kost, motion, sociala relationer och beroendeframkallande medel. Några vanliga sjukdomar och hur de kan förebyggas och behandlas.

Människans organsystem. Organens namn, utseende, placering, funktion och samverkan.

Människans pubertet, sexualitet och reproduktion samt frågor om identitet, jämställdhet, relationer, kärlek och ansvar.

Några historiska och nutida upptäckter inom biologiområdet och deras betydelse för människans levnadsvillkor och syn på naturen.

Tolkning och granskning av information med koppling till biologi, till exempel artiklar i tidningar och filmer i digitala medier.

Hur ljud uppstår, breder ut sig och uppfattas av örat.

Ljusets utbredning från vanliga ljuskällor och hur detta kan förklara ljusområdens och skuggors form och storlek samt hur ljus uppfattas av ögat.

Några historiska och nutida upptäckter inom fysikområdet och deras betydelse för människans levnadsvillkor och syn på världen.

Enkla systematiska undersökningar. Planering, utförande och utvärdering.

Matens innehåll och näringsämnenas betydelse för hälsan. Historiska och nutida metoder för att förlänga matens hållbarhet.

Eleven kan samtala om och diskutera enkla frågor som rör hälsa, naturbruk och ekologisk hållbarhet genom att ställa frågor och framföra och bemöta åsikter på ett sätt som till viss del för samtalen och diskussionerna framåt.

Eleven kan använda informationen i diskussioner och för att skapa texter och andra framställningar med viss anpassning till sammanhanget.

Eleven har grundläggande kunskaper om biologiska sammanhang och visar det genom att ge exempel på och beskriva dessa med viss användning av biologins begrepp.

I enkla och till viss del underbyggda resonemang om hälsa, sjukdom och pubertet kan eleven relatera till några samband i människokroppen.

Eleven kan också berätta om några naturvetenskapliga upptäckter och deras betydelse för människors levnadsvillkor.

Eleven kan genomföra enkla undersökningar utifrån givna planeringar och även bidra till att formulera enkla frågeställningar och planeringar som det går att arbeta systematiskt utifrån.

I arbetet använder eleven utrustning på ett säkert och i huvudsak fungerande sätt.

Eleven kan jämföra sina och andras resultat och för då enkla resonemang om likheter och skillnader och vad de kan bero på samt bidrar till att ge förslag som kan förbättra undersökningen.

Dessutom gör eleven enkla dokumentationer av sina undersökningar i text och bild.

Eleven har grundläggande kunskaper om fysikaliska fenomen och visar det genom att ge exempel på och beskriva dessa med viss användning av fysikens begrepp.

I enkla och till viss del underbyggda resonemang om elektriska kretsar, magneter, rörelser, ljud och ljus kan eleven relatera till några fysikaliska samband.

Eleven har grundläggande kunskaper om materiens uppbyggnad och egenskaper och andra kemiska sammanhang och visar det genom att ge exempel på och beskriva dessa med viss användning av kemins begrepp.

I enkla och till viss del underbyggda resonemang om mat, bränslen, kemikalier och andra produkter kan eleven relatera till några kemiska samband och frågor om hållbar utveckling.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback