Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska, Samhällskunskap, SO (år 1-3)

·

Årskurs:

4 - 6

SO - Mänskliga rättigheter och minoriteter

Lillegårdsskolan F-5, Partille · Senast uppdaterad: 3 maj 2018

Vad innebär mänskliga rättigheter? Vilka rättigheter bör världens barn ha enligt FN? Vad är en minoritet och vilka finns i Sverige?

Till dig som elev:

Vi kommer att arbeta med mänskliga rättigheter och diskutera FN:s barnkonvention och hur det ser ut för barn i olika delar av världen men också i vår egen skolvardag. Du kommer att lära dig vilka fem minoriteter som finns i Sverige, bland annat samerna som vi läst om tidigare. 

Mål

Arbetssätt

Vi kommer att titta på film, läsa texter, samtala och diskutera. Dessutom kommer ni att få ta ställning och motivera hur ni tänker kring olika frågor som rör bland annat barns rättigheter i din skola och i världen.

Bedömning

Vi kommer att bedöma följande:

  • att du kan ge exempel ur Barnkonventionen och visa på skillnader och likheter för barn i olika delar av världen.

 

 

 

Till dig som lärare:

Syfte

Se ovan.

Centralt innehåll


Läroplanskopplingar

kan göra och uttrycka medvetna etiska ställningstaganden grundade på kunskaper om mänskliga rättigheter och grundläggande demokratiska värderingar samt personliga erfarenheter,

respekterar andra människors egenvärde,

kan leva sig in i och förstå andra människors situation och utvecklar en vilja att handla också med deras bästa för ögonen, och

har fått kunskaper om samhällets lagar och normer, mänskliga rättigheter och demokratiska värderingar i skolan och i samhället,

kommunicera med bilder för att uttrycka budskap,

reflektera över mänskliga rättigheter samt demokratiska värden, principer, arbetssätt och beslutsprocesser.

formulera sig och kommunicera i tal och skrift,

Fotografering och filmande samt redigering i datorprogram.

Sociala skyddsnät för barn i olika livssituationer, i skolan och i samhället.

De mänskliga rättigheterna, deras innebörd och betydelse, inklusive barnets rättigheter i enlighet med barnkonventionen.

Vad demokrati är och hur demokratiska beslut fattas. Det lokala beslutsfattandet, till exempel i elevråd och föreningar. Hur individer och grupper kan påverka beslut, till exempel genom att rösta i allmänna val eller skapa opinion i sociala medier.

Att argumentera i olika samtalssituationer och beslutsprocesser.

Beskrivande, förklarande, instruerande och argumenterande texter, till exempel faktatexter, arbetsbeskrivningar, reklam och insändare. Texternas innehåll, uppbyggnad och typiska språkliga drag.

I beskrivningarna kan eleven använda begrepp på ett i huvudsak fungerande sätt.

Eleven kan undersöka elevnära samhällsfrågor ur något perspektiv och beskriver då enkla samband med enkla och till viss del underbyggda resonemang.

Eleven värderar och uttrycker olika ståndpunkter i elevnära samhällsfrågor med enkla resonemang och till viss del underbyggda argument.

Eleven redogör för innebörden av de mänskliga rättigheterna och barnets rättigheter och ger exempel på vad rättigheterna kan betyda för barn i olika delar av världen.

Eleven har grundläggande kunskaper om vad demokrati är och hur demokratiska beslutsprocesser fungerar och visar det genom att föra enkla resonemang om hur demokratiska värden och principer kan kopplas till hur beslut tas i elevnära sammanhang.

Matriser i planeringen
Kopia av SO år 4-6 Furulund, Lunden
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback