Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska

·

Årskurs:

8

Dystopier

Friskolan Asken, Grundskolor · Senast uppdaterad: 1 maj 2018

I det här arbetsområdet kommer vi att arbeta med dystopier. Vad är dystopier och varför skrivs de? Vi undersöker i vilka historiska sammanhang dystopier skrivs och vad det är som gör att vi vill skriva och läsa dystopier i olika tider. Vi går igenom typiska drag, som särskiljer genren från andra. Vi läser utdrag ur olika dystopier tillsammans, ser film, läser böcker var för sig. Två skrivmoment ingår. Först skriver du en analys där två filmer som vi sett på tillsammans jämförs. I den analysen kan du med fördel även kommentera de texter vi läst tillsammans eller som du läst på egen hand. Till sist skriver du en egen dystopisk berättelse, där du får skapa med hjälp av genrens inslag! Hur ser din dystopiska version av framtiden ut? Vilka hot ser du idag som skulle kunna leda till en katastrof? Vad kan hända med makten i samhället? Hur skulle det påverka människor? Finns det någon som skulle våga trotsa systemet?

Bedömning – Vad som skall bedömas och hur det går till. 

Detta innebär att :

1. Du läser utdrag ur dystopier och reflekterar över innehållet i smågrupper och i helklassdiskussioner. 

2. Du skriver en filmanalys som utgår från två dystopiska filmer vi tittat på tillsammans. I analysen kan du även använda dig av reflektioner du gjort kring genren när vi läste utdrag ur de skönlitterära dystopierna eller andra dystopiska romaner som du läst. För att kunna skriva analysen får du en stödmall att utgå från.

3. Du skriver en dystopisk berättelse, där genrens typiska inslag finns med. Möjlighet till respons och bearbetning med kamrater och lärare ges under lektionstid. Efter inlämning görs bedömning av hur du skriver berättande texter. Texten kan antingen vara en inledning till en dystopisk roman eller en kortare novell.

 

Undervisning – Genomförande och tidsplan

  • Vi går igenom typiska drag för den dystopiska genren.
  • Vi läser utdrag ur flera dystopier och diskuterar innehållet.
  • Du läser en valfri dystopi
  • Vi ser på två dystopiska filmer
  • Du skriver en analys i anslutning till de sedda filmerna
  • Du skriver en egen dystopisk berättelse (novell eller inledning till dystopisk roman)

Läroplanskopplingar

Innehåller inga läroplanspunkter

Matriser i planeringen
Kunskapskrav Svenska år 9
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback