Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska, Svenska som andraspråk

·

Årskurs:

7

Språkhistoria år 7

Hedeskolan Kattegatt, Kungsbacka Förskola & Grundskola - slutgallrad · Senast uppdaterad: 2 maj 2018

Det svenska språket är levande och dynamiskt. Språk förändras över tid och det är betydelsefullt att veta vilka faktorer som har spelat stor roll för svenska språkets utveckling och vad som påverkar språket idag. Du ska få lära dig om svenska språkets ursprung och utveckling, om hur andra språk har haft stort inflytande på vårt språk, samt fundera över nya ord och hur de bildas.

Övergripande mål

  • Syftet med undervisningen är att du får en inblick i svenska språkets historia.
  • Du får också veta hur svenskan har utvecklats genom lånord från olika språk och vilka faktorer som påverkar i nutid.

Centralt innehåll Lgr 11

Bedömning

Du visar dina kunskaper genom att vara aktiv i våra arbeten och klassrumsdiskussioner och genom en muntligt redovisning i grupp.

Undervisning

Du kommer att få ta del av genomgångar, se filmer, självständigt söka och sammanställa relevant informationen om en språkhistorisk epok och det svenska språkets utveckling och sedan redovisa detta inför klassen.


Läroplanskopplingar

Muntliga presentationer och muntligt berättande för olika mottagare, om ämnen hämtade från skola och samhällsliv. Anpassning av språk, innehåll och disposition till syfte och mottagare. Olika hjälpmedel, till exempel digitala medier och verktyg, för att planera och genomföra muntliga presentationer.

Nya ord i språket, till exempel lånord.

Skillnader i språkanvändning beroende på i vilket sammanhang, med vem och med vilket syfte man kommunicerar.

Språkbruk genom tiderna. De nationella minoritetsspråken i Sverige och deras ställning i samhället.

Informationssökning på bibliotek och på Internet, i böcker och massmedier samt genom intervjuer.

Hur man sovrar i en stor informationsmängd och prövar källors tillförlitlighet med ett källkritiskt förhållningssätt.

Ord och begrepp från skolans ämnen och vardagsspråk samt nya ord i språket, till exempel lånord.

Etiska och moraliska aspekter på språkbruk, yttrandefrihet och integritet i digitala och andra medier och i olika sammanhang.

Eleven kan söka, välja ut och sammanställa information från ett varierat urval av källor och för då välutvecklade och väl underbyggda resonemang om informationens och källornas trovärdighet och relevans.

Sammanställningarna innehåller välutvecklade och nyanserade beskrivningar och förklaringar, välutvecklat ämnesrelaterat språk samt väl fungerande struktur, citat och källhänvisningar.

Genom att kombinera olika texttyper, estetiska uttryck och medier så att de olika delarna samspelar på ett ändamålsenligt och effektivt sätt kan eleven förtydliga, förstärka och levandegöra sina texters budskap.

Eleven kan samtala om och diskutera varierande ämnen genom att ställa frågor och framföra åsikter med välutvecklade och väl underbyggda argument på ett sätt som för samtalen och diskussionerna framåt och fördjupar eller breddar dem.

Dessutom kan eleven förbereda och genomföra välutvecklade muntliga redogörelser med väl fungerande struktur och innehåll och god anpassning till syfte, mottagare och sammanhang.

Eleven kan föra välutvecklade och väl underbyggda resonemang om svenska språkets historia, ursprung och särdrag samt jämföra med närliggande språk och beskriva tydligt framträdande likheter och skillnader.

Eleven kan föra välutvecklade och väl underbyggda resonemang om språkliga varianter inom svenskan samt några tydligt framträdande skillnader och likheter mellan svenskan och andra språk.

Matriser i planeringen
Språkhistoria år 7
Uppgifter
Grupper 7B
Grupper 7A
Föreläsning Språkhistoria (pp)
Instruktion grupparbete

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback