Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska

·

Årskurs:

4

Lyrik

Sörviks skola, Ludvika · Senast uppdaterad: 7 maj 2018

I det här arbetsområdet ska du få arbeta med lyrik på olika sätt. Du ska få läsa olika sorters lyriska texter, analysera och diskutera dem, göra olika aktiviteter och även skriva egna dikter.

Vad vi ska lära oss. Varför just detta?

Syftet med det här arbetsområdet är att eleverna ska få stifta närmare bekantskap med lyriken. Vad är egentligen en lyrisk text? Genom att arbeta med olika typer av lyriska texter och diktgenrer, som sångtexter och haiku, ges eleverna möjlighet att uttrycka sig i såväl tal som skrift.

Hur ska vi lära oss detta?

Eleverna får börja med att diskutera vad lyrik är och vilka kända poeter och dikter de känner till. De får läsa om vad en lyrisk text är. Därefter får de också läsa dikter och välja ut en dikt som de ska recitera inför resten av klassen. I aktiviteten Måla med språket får de öva på att använda liknelser och metaforer innan de i aktiviteten Kylskåpspoesi provar på att skriva egna dikter med stöd av ord på lappar. När de har fått skapa fritt får de prova på diktgenren haiku.

Vad som kommer att bedömas:

Läraren bedömer din förmåga att skriva "egen" dikt där du använder egna formuleringar samt hur du förbereder recitation av din dikt och hur du reciterar den (läser upp).

Hur du får visa vad du kan:

Genom uppgifter på bl.a. Clio online där du väljer en dikt som du ska recitera samt genom en uppgift "Kylskåpspoesi" skriver en egen dikt. 

 

Begrepp:

  • poesi
  • lyrsik dikt
  • stämning
  • fri form
  • recitera
  • diktform
  • konkret
  • presens
  • situation
  • stavelse

 

Lärardel - kopplingar till läroplanen

 


Läroplanskopplingar

Lässtrategier för att förstå och tolka texter från olika medier samt för att urskilja texters budskap, både de uttalade och sådant som står mellan raderna.

Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar, såväl med som utan digitala verktyg.

Olika sätt att bearbeta egna och gemensamma texter till innehåll och form. Hur man ger och tar emot respons på texter.

Handstil samt att skriva, disponera och redigera texter för hand och med hjälp av digitala verktyg.

Berättande texter och poetiska texter för barn och unga från olika tider, från Sverige, Norden och övriga världen. Texter i form av skönlitteratur, lyrik, dramatik, sagor och myter som belyser människors villkor och identitets- och livsfrågor.

Skillnader i språkanvändning beroende på vem man skriver till och med vilket syfte, till exempel skillnader mellan att skriva ett personligt sms, ett inlägg i sociala medier och att skriva en faktatext.

Eleven kan skriva olika slags texter med begripligt innehåll, i huvudsak fungerande struktur och viss språklig variation.

Sammanställningarna innehåller enkla beskrivningar, egna formuleringar och viss användning av ämnesspecifika ord och begrepp.

Dessutom kan eleven förbereda och genomföra enkla muntliga redogörelser med i huvudsak fungerande inledning, innehåll och avslutning och viss anpassning till syfte och mottagare.

Matriser i planeringen
Lyrik
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback