👋🏼Vi håller på att göra om Skolbanken med nytt gränssnitt och nya förbättrade funktioner! Ta en smygtitt på Nya Skolbanken här

Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Mitt sommarprat VT18

Skapad 2018-05-09 09:00 i Torpskolan Lerum
Ett arbete där man ska lyssna på och analysera sommarprat. Slutligen ska eleven även producera ett eget sommarprat.
Grundskola 7 – 9 Svenska
I det här arbetsområdet kommer ni att få lyssna på olika sommarprat, göra en analys av ett avsnitt och sedan avsluta med att göra ert eget sommarprat.

Innehåll

Mitt sommarprat:

Vi kommer nu att, under några veckor, jobba med sommarprat på flera olika sätt. Ni kommer att få lyssna på ca 10 olika inledningar för att sedan välja 3 stycken som ni ska lyssna på. Varje avsnitt är ca 50 minuter långt, så tänk på att vara ute i god tid med ert lyssnande. Arbetet kommer sedan att avslutas med att du ska spela in ditt eget sommarprat, m.h.a. Garageband, och sedan ladda upp det på Google Drive.

Uppgifter:

1. lyssna på 3 stycken sommarprat. Välj ut det som du tyckte var bäst/roligast/berörde dig mest och analysera det utifrån följande punkter. Detta dokument ska sparas i Google Drive och sedan länkas till uppgiften här i Unikum. Inlämning senast fredag v.20:

  • Hur är inledningen, säg de först 3-5 minuterna? Skapar den intresse? Varför - varför inte?
  • Ett sommarprat vill ju beröra och skapa känslor hos den som lyssnar? På vilket sätt blev du berör av det? Vilka känslor kände du? Var det något speciellt som berörde dig - vad?
  • Ett bra sommarprat behöver ha en balans mellan humor och allvar. Tycker du att hen lyckas med det? Varför - varför inte?
  • En annan viktig sak är att välja musik som passar bra in i sommarpratet. Det kan handla både om typ av musik, artist, text och budskap i låten m.m. Hur fungerar musiken i sommarpratet och varför tycker du det?
  • Avslutningen är självklart en mycket viktig del i sommarpratet. Här vill de ofta skicka med dig som lyssnare ett budskap eller en tankeställare. Vilket var budskapet/tankeställaren? Vad tar du med dig efter att ha lyssnat på sommarpratet?

2. Spela in ditt eget sommarprat. Här behöver du verkligen planera innehållet noggrant. Vad ska just ditt sommarprat handla om? Ditt sommarprat ska bestå av 5-10 minuter prat och 2 st låtar. Inlämning senast torsdag v.22.

  • Hur ska du inleda det? Ta hjälp av de olika inledningarna som vi lyssnat på. Glöm inte att du, en liten bit in i ditt sommarprat även måste introducera dig själv.
  • Hur ska du avsluta det? Tänk även på hur de sommarprat som du lyssnat på avslutar sina och ta hjälp/inspiration av dem.
  • Musikvalet är väldigt viktigt. Här måste du verkligen fundera på den musik som du väljer. Jag vill kunna förstå genom att lyssna på låten och ditt prat varför du valt just den låten - antingen genom att du motiverar varför du valt den, eller att texten/tempot/känslan av låten verkligen hör ihop med det som du pratar om.

 

Här har ni länk till P1 med de olika sommarpratarna. Ni kan välja att lyssna på något av de som ni fick höra inledningen på eller så väljer ni någon helt annan.

https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2071&artikel=4833403

Matriser

Sv
Mitt sommarprat VT18

Din analys av sommarpratet

F
E
C
A
Skrivuppgiften
Här kommer jag att bedöma hur väl du analyserar sommarpratet och hur du argumenterar för dina åsikter. Jag kommer även att bedöma ditt språk m.m
Du kan skriva olika slags texter med viss språklig variation, enkel textbindning samt i huvudsak fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer. Du framföra åsikter med enkla och till viss del underbyggda argument.
Du kan skriva olika slags texter med relativt god språklig variation, utvecklad textbindning samt relativt väl fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer. Du kan framföra åsikter med utvecklade och relativt väl underbyggda argument.
Du kan skriva olika slags texter med god språklig variation, välutvecklad textbindning samt väl fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer. Du kan framföra åsikter med välutvecklade och väl underbyggda argument.

Ditt sommarprat - den inspelade delen

F
E
C
A
ditt sommarprat
Här kommer jag att bedöma helheten i ditt sommarprat. Tänk på inledning, avslut, musikval och vad du vill berätta om/budskap till den som lyssnar.
Genom att kombinera olika texttyper, estetiska uttryck och medier så att de olika delarna samspelar på ett i huvudsak fungerande sätt kan du förstärka och levandegöra din texts budskap.
Genom att kombinera olika texttyper, estetiska uttryck och medier så att de olika delarna samspelar på ett ändamålsenligt sätt kan du förstärka och levandegöra din texts budskap.
Genom att kombinera olika texttyper, estetiska uttryck och medier så att de olika delarna samspelar på ett ändamålsenligt och effektivt sätt kan du förstärka och levandegöra din texts budskap.